Ο Ρότζερ Ιμπερτ, ο μόνος κριτικός κινηματογράφου βραβευμένος με Πούλιτζερ, πέθανε σε ηλικία 70 ετών την Πέμπτη, 4 Απριλίου, από καρκίνο του θυρεοειδή, ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία 10 χρόνια.

Κυριάρχησε στην αμερικάνικη κριτική με χίλιους τρόπους, πότε με τα ριζοσπαστικά του κείμενα – που εμφανίστηκαν την εποχή που το αμερικάνικο σινεμά άρχιζε να αλλάζει ριζικά –, πότε με την υπεράσπιση ταινιών που όλοι τότε έθαψαν και σήμερα θεωρούνται κλασσικές (σαν το «Φέρτε Μου Το Κεφάλι Του Αλφρέδο Γκαρσία» του Σαμ Πέκινπα), είτε με τις τηλεοπτικές εκπομπές του, παρέα με τον επίσης χαμένο από τον καρκίνο κριτικό Τζιν Σίσκελ (πάνω στις οποίες βασίστηκε οτιδήποτε που αφορά την κινηματογραφική κριτική στο χαζοκούτι).

Δείτε τον Ρότζερ Ιμπερτ να σχολιάζει μαζί με τον Τζιν Σίσκελ τον «Δεσμώτη του Ιλίγγου» του Αλφρεντ Χίτσκοκ.

Παρά τις σοβαρές περιπέτειες της υγείας του, ο Ιμπερτ δεν σταμάτησε να βλέπει ταινίες και να αγαπά παθιασμένα το σινεμά μέχρι το τέλος – μερικά δε από τα καλύτερα του κείμενα, τα έγραψε όταν είχε χάσει την ομιλία του, υποχρεωμένος από την ασθένεια να ζει, πρακτικά, χωρίς σαγόνι από το 2007, «μιλώντας» μόνο μέσω υπολογιστή.

Κριτικός της εφημερίδας Chicago Sun-Times επί 47 συναπτά έτη, ο Ιμπερτ ανέδειξε ένα νέο ρεύμα αμερικανών κινηματογραφιστών, σαν τον Ντένις Χόπερ, τον Μάρτιν Σκορσέζε και τον Φράνσις Φορντ Κόπολα ξεχωρίζοντας τις πρώτες τους ταινίες, ενώ παράλληλα υποστήριζε τις όποιες απόψεις του, θετικές ή αρνητικές, με το πάθος ενός πραγματικού κινηματογραφόφιλου. Αποτέλεσε όμως και πηγή έμπνευσης με την ίδια τη ζωή του, όταν αποφάσισε πως η ασθένεια του δε θα του στερούσε αυτή τη μεγάλη του αγάπη. «Το Internet μου δίνει φωνή, είμαι ενεργός, σαν να μην έχω καρκίνο» έγραφε στο Tweeter όπου είχε περίπου 800.000 followers.

Μόλις δυο μέρες πριν από το θάνατο του ανακοίνωσε πως θα έγραφε «μονάχα για τις ταινίες που μου αρέσουν» καθώς ο καρκίνος είχε επιστρέψει, ανακοίνωσε όμως ταυτόχρονα πως θα διοργάνωνε για 15η χρονιά το Ebertfest, το δικό του Φεστιβάλ με ταινίες που πέρασαν απαρατήρητες τη περασμένη σεζόν ενώ παράλληλα συνεργαζόταν με τον Μάρτιν Σκορσέζε για ένα ντοκιμαντέρ πάνω στη ζωή του…