Περιθώριο δύο μηνών να διορθώσουν τυχόν λάθη στη διαδικασία κτηματογράφηση έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε οκτώ Δήμους της Θεσσαλονίκης και σε τέσσερις πρωτεύουσες νομών της Βορείου Ελλάδας.

Σε αυτές τις περιοχές έχει ολοκληρωθεί η συλλογή και η επεξεργασία όλων των στοιχείων και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δουν αν έγινε κάποιο λάθος προκειμένου να το διορθώσουν και να κατοχυρώσουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Κτηματολόγιο ΑΕ, από τις 15 Απριλίου -και για διάστημα δυο μηνών- ξεκινά η ανάρτηση στους Δήμους της Θεσσαλονίκης: Αγίου Παύλου, Ευκαρπίας, Νεαπολέως, Πεύκων, Πολίχνης, Σταυρουπόλεως, Συκεών και Τριανδρίας. Επίσης το ίδιο διάστημα θα γίνει ανάρτηση στις πρωτεύουσες των νομών ‘Έβρου, Δραμας, Ξάνθης και Κιλκίς.

Διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι αυτών των περιοχών έχουν λάβει ταχυδρομικώς το φάκελο με όλα τα δικαιώματα που έχουν δηλώσει προκειμένου να τα ελέγξουν.

Αν δεν υπάρχει κάποιος λάθος τότε, δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα.

Αν πρέπει να γίνει κάποια διόρθωση στα προσωπικά στοιχεία, αυτή μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά. Στην περίπτωση όμως που πρέπει να γίνει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση για τη χωροθετηση του ακινήτου -που επηρεάζει κι άλλους ιδιοκτήτες- τότε, αυτή πρέπει να γίνει στα Κτηματολογικά Γραφεία.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, το Φθινόπωρο αναμένεται η ανάρτηση στους Δήμους: Πειραιά, Αγ. Βαρβάρας, Αιγάλεω, Περιστέρι, Γαλάτσι, Ηράκλειο και Νέα Ιωνίας. Και εδώ αναμένεται να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο δυο μηνών για τη διόρθωση τυχόν λαθών.

Οπως επισημαίνουν από την Κτηματολόγιο ΑΕ η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ανάρτησης είναι απαραίτητη, γιατί μέσω αυτής εξασφαλίζεται η ορθή καταγραφή των ιδιοκτησιών τους που θα οδηγήσει σε σωστές αρχικές εγγραφές κτηματολογίου.

Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα αποφύγουν την άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον, αφού δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στις συναλλαγές τους στην επόμενη (και τελική φάση) της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου, όπου οι διαδικασίες διόρθωσης αρχικής έγγραφης είναι δυσκολότερες και απαιτούν χρόνο και κόστος.