Η Κομισιόν ενέκρινε επένδυση 93,7 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για την αναβάθμιση του Κρατικού Αερολιμένα «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, το αεροδρόμιο θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει τους περισσότερους τύπους αεροσκαφών. Κατά συνέπεια, θα αυξηθεί η επιβατική και εμπορευματική κίνηση, οι δε υπερατλαντικές πτήσεις και οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων θα μπορούν να πραγματοποιούνται χωρίς ενδιάμεσες στάσεις.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε:

«Ο εκσυγχρονισμός του αερολιμένα της Θεσσαλονίκης θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Μακεδονίας. Αυξάνοντας την επιβατική και εμπορευματική κίνηση, η επένδυση αυτή βελτιώνει την ποιότητα ζωής πολλών ελλήνων πολιτών. Επίσης καθιστά την περιοχή ακόμη πιο ελκυστική για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις».

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014 και να λειτουργήσει μέσα στο 2015. Το έργο δημιουργεί άμεσα 181 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και αναμένεται να δημιουργήσει 88 θέσεις εργασίας μετά την υλοποίησή του.

Η επένδυση προέρχεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας». Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ταμείου Συνοχής, θα ανέλθει σε 93,7 εκατομμύρια ευρώ, σε μια συνολική επένδυση ύψους 173,4 εκατομμύρια ευρώ.

Με την απόφαση εγκρίνεται η χρηματοδότηση για τη δεύτερη φάση του έργου (περίοδος 2007 - 2013), ενώ το συνολικό κόστος του έργου κατά τη διάρκεια των δύο περιόδων προγραμματισμού ανέρχεται σε 230,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο εντάσσεται στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Αεροδρομίων και είναι ένα από τα έργα προτεραιότητας που πρέπει να υλοποιηθούν από τις ελληνικές αρχές κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού.

Η επέκταση του αεροδρομίου «Μακεδονία» είναι ένα μεγάλο έργο, του οποίου η συνολική επένδυση είναι άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ και ως εκ τούτου υπόκειται σε ειδική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ άλλου είδους έργα εγκρίνονται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Το Νοέμβριο του 2011 καταρτίστηκε ένας κατάλογος με 181 συγχρηματοδοτούμενα έργα προτεραιότητας υψηλής επενδυτικής αξίας σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Ο κατάλογος αντιπροσωπεύει το 56% των 20,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατίθενται στην Ελλάδα για επενδύσεις στον τομέα της πολιτικής συνοχής την περίοδο 2007-2013.

Δεκαεπτά μεγάλα έργα έχουν ήδη εγκριθεί από την Κομισιόν, με πιο πρόσφατο τον οδικό άξονα Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα (τμήμα Πατρίδα - Νάουσα), με μια επένδυση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 16,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από