Αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο μπαράζ αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τελευταίων ετών βρίσκονται περίπου 450.000 μικρομέτοχοι των τραπεζών, που καλούνται σε διάστημα λίγων εβδομάδων να επενδύσουν για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Μάλιστα, σε αντίθεση με το παρελθόν, η παροχή των warrants, δηλαδή της δυνατότητας που θα έχουν όσοι συμμετέχουν στην αύξηση να αποκτήσουν επιπλέον μετοχές σε προκαθορισμένη τιμή, κάνει τη διαδικασία σαφώς πιο περίπλοκη.
Παράλληλα και ενώ η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία, οι υποψήφιοι έχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί οι τιμές της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ούτε οι επιμέρους όροι, όπως για παράδειγμα το reverse split των τραπεζικών μετοχών. Επίσης, το θρίλερ σχετικά με το μέλλον της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank και το αν θα γίνουν μία ή δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα δεδομένα.
Στον αντίποδα, τραπεζίτες και χρηματιστές τονίζουν ότι όταν και αν οι τράπεζες επιστρέψουν σε κερδοφορία και οι μετοχές τους ανεβούν, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που θα κάνουν υπομονή κάποια χρόνια και θα έχουν στα χέρια τους τα warrants θα βγουν κερδισμένοι, με οφέλη πολλαπλάσια από την αρχική επένδυση.
Προκειμένου να λύσουν τον γρίφο, τραπεζίτες, χρηματιστές αλλά και αναλυτές απαντούν στις βασικές ερωτήσεις των μετόχων, επιδιώκοντας να δώσουν «οδηγίες προς ναυτιλλομένους» στη δύσκολη συγκυρία και ενόψει σημαντικών αποφάσεων.
Πότε θα γίνουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου;
Ηδη η διαδικασία σύγκλησης των γενικών συνελεύσεων των μετόχων ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις έχει αρχίσει για την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη γενική συνέλευση για την Alpha Bank, στην οποία δεν αναμένεται να υπάρξει απαρτία, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς η ημερομηνία είναι η Παρασκευή 12 Απριλίου. Με δεδομένα τα χρονοδιαγράμματα, οι εγκρίσεις από τους μετόχους των δύο τραπεζών θα δοθούν στα μέσα προς τα τέλη Απριλίου, άρα, αφού ληφθούν οι σχετικές εγκρίσεις  από τις αρμόδιες Αρχές, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει προς τα μέσα Μαΐου, δηλαδή αμέσως μετά το Πάσχα. Οσο για την Εθνική και τη Eurobank, πρέπει να ξεκαθαρίσει αν τελικά θα γίνει ενιαία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή χωριστές για τις δύο τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να υπάρχει μια σχετική παράταση στη διαδικασία τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Σε ποιες τιμές και με ποιους όρους θα γίνουν οι αυξήσεις;
Οι ακριβείς τιμές αλλά και το τι θα γίνει με το reverse split των μετοχών των τραπεζών θα αποφασιστούν στις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών. Μέχρι στιγμής υπάρχει θολό τοπίο και μόνο κάποιες εκτιμήσεις, οι οποίες συντελούν στην πίεση που ασκείται στις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Με βάση όσα έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής, για τον υπολογισμό της τιμής των νέων μετοχών θα ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος τιμής των τελευταίων δύο μηνών με μια γενναία «έκπτωση», ώστε να είναι δελεαστική στους παλαιούς μετόχους. Αντίστοιχα, για να μην υπάρξει υπερπληθώρα μετοχών, είτε πριν είτε μετά τις αυξήσεις, θα γίνει reverse split των μετοχών, δηλαδή κάθε 5 ή 10 μετοχές της τράπεζας θα μετατραπούν σε 1 νέα. Ακόμη και αυτό όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει, τόσο το αν θα γίνει πριν ή μετά την αύξηση όσο και ως προς την αναλογία παλαιών προς νέες μετοχές.
Πώς λειτουργούν τα warrants;
Με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, για κάθε μετοχή που θα πάρει κάποιος από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πάρει δωρεάν και ένα warrant, το οποίο θα του δίνει τη δυνατότητα να αγοράσει άλλες εννέα μετοχές σε προκαθορισμένη τιμή. Δηλαδή, ενώ οι ιδιώτες μέτοχοι θα καλύψουν το 10% της αύξησης, δυνητικά μπορούν να πάρουν και το λοιπό 90% που θα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μάλιστα σε συγκεκριμένη τιμή, η οποία θα καθοριστεί. Σύμφωνα με τους όρους της διαδικασίας, το κόστος για την άσκηση των warrants αυξάνεται 4% μετά τον πρώτο χρόνο, επιπλέον 5% μετά τον δεύτερο, επιπλέον 6% μετά τον τρίτο κ.ο.κ.
Ουσιαστικά δηλαδή, ο μέτοχος θα πληρώσει αρχικά για μία μετοχή, αλλά θα μπορεί για τα επόμενα πέντε χρόνια να αποκτήσει εννέα επιπλέον, όποτε και αν νομίζει ότι τον συμφέρει, με βάση την πορεία της μετοχής της τράπεζας.
Με άλλα λόγια, το warrant είναι το δέλεαρ προς όσους θα συμμετάσχουν αρχικά στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, καθώς τους επιτρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στο να αυξήσουν τη θέση τους έναντι συγκεκριμένου τιμήματος, ανεξάρτητα από την πορεία της μετοχής.
Μπορώ να πωλήσω ή να αγοράσω warrants;
Ναι. Πέραν της δυνατότητας ενεργοποίησής τους εντός πενταετίας, οι κάτοχοί τους θα έχουν την ευκαιρία να τα πωλήσουν στη δευτερογενή αγορά.
Αντίστοιχα, ακόμη και αν κάποιος δεν έχει συμμετάσχει στην αύξηση, θα μπορεί να αγοράσει warrants προκειμένου να τα ενεργοποιήσει στο μέλλον. Προφανώς, η αξία τους στη δευτερογενή αγορά θα εξαρτηθεί από την πορεία της μετοχής, όμως - σύμφωνα με τις πληροφορίες - η όποια μεταβολή τους δεν θα επηρεάζει την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών.
Πόσο θα κοστίζουν οι νέες μετοχές που προκύπτουν από τα warrants;
Το κόστος άσκησης των warrants θα καθοριστεί κατά τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και θα είναι ίσο με την τιμή που θα ισχύσει για όσους συμμετάσχουν στην αύξηση. Πέραν αυτού, για όποιον θέλει να ασκήσει το δικαίωμα μετατροπής των warrants σε μετοχές, υπάρχει επιπλέον κόστος διακράτησης που καθορίζεται ως εξής: 4% για τον πρώτο χρόνο, επιπλέον 5% για τον δεύτερο χρόνο, επιπλέον 6% για τον τρίτο χρόνο, 7% επιπλέον για τον τέταρτο χρόνο και 8% επιπλέον για τον πέμπτο χρόνο. Δηλαδή, όσο πιο νωρίς ασκήσει κάποιος το δικαίωμα τόσο λιγότερο θα πληρώνει.

Μέχρι πότε μπορώ να ασκήσω το δικαίωμα μετατροπής των warrants σε μετοχές και πότε θα μπορέσω να πάρω στα χέρια μου τις νέες μετοχές;
Η προθεσμία άσκησης του δικαιώματος αυτού είναι μέχρι και πέντε χρόνια από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εκάστοτε τράπεζας. Στους τελικούς όρους της αύξησης, το επενδυτικό κοινό θα μάθει για τις συγκεκριμένες περιόδους αύξησης, οι οποίες θα είναι σε εξαμηνιαία βάση. Μάλιστα, θα καθοριστεί συγκεκριμένο ποσοστό warrants που θα μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές ανά περίοδο, ώστε να μην υπάρξει πληθωρισμός στο Χρηματιστήριο.
Εφόσον ο μέτοχος εκφράσει την επιθυμία αύξησης του δικαιώματος, εντός ολίγων ημερών και αφού πληρώσει το σχετικό ποσό, θα πιστώνεται με τις ανάλογες μετοχές και θα μπορεί να τις διαθέσει στο χρηματιστήριο.
Είμαι υποχρεωμένος να ασκήσω το δικαίωμα;
Οχι. Η όλη διαδικασία είναι προαιρετική. Ανάλογα με τις τιμές των μετοχών των τραπεζών και τις προσωπικές, επενδυτικές επιλογές του, ο κάθε μέτοχος μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του είτε πλήρως είτε τμηματικά όποτε το επιθυμεί. Αν μάλιστα κρίνει ότι δεν τον συμφέρει να το πράξει, σε περίπτωση κατά την οποία οι τιμές των μετοχών δεν έχουν ανέβει, δεν έχει καμία υποχρέωση να δώσει χρήματα, ακόμα και στην παρέλευση της πενταετίας από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Πόσο θα κερδίσω αν ανέβουν οι τιμές των μετοχών;
Το μεγάλο όφελος για όσους έχουν warrants είναι ότι θα δουν το κέρδος τους να πολλαπλασιάζεται σε περίπτωση που ανέβουν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Για παράδειγμα, έστω ότι ένας μέτοχος έχει αποκτήσει μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 1.000 μετοχές, έναντι 1 ευρώ τη μία. Μαζί με αυτές, αποκτά και warrants για αγορές 9.000 μετοχών (9 επιπλέον για κάθε μία που απέκτησε από την αύξηση). Αν έπειτα από μια τριετία η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη στο 1,3 ευρώ, το κέρδος του διαμορφώνεται ως εξής: για να ασκήσει το δικαίωμα των warrants, θα πληρώσει συνολικά επιπλέον 10.420 ευρώ (9.000 μετοχές επί 1 ευρώ, πλέον του κόστους διακράτησης για την τριετία).
Παράλληλα θα πωλήσει συνολικά 10.000 μετοχές (τις αρχικές και αυτές που πήρε από τα warrants) έναντι 13.000 ευρώ. Θα κερδίσει δηλαδή 2.580 ευρώ (13.000-10.420 ευρώ), δηλαδή θα έχει απόδοση 258% σε σχέση με την αρχική επένδυση. Το κέρδος διευρύνεται αν η μετοχή αυξηθεί περαιτέρω.
Δηλαδή, αν στη λήξη της τριετίας η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη στα 1,6 ευρώ, το συνολικό κέρδος είναι 4.580 ευρώ, δηλαδή περισσότερες από 4,5 φορές το αρχικό κεφάλαιο. Εναλλακτικά, δεδομένου ότι τα warrants θα είναι διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά, η αύξηση τιμής της μετοχής θα αντανακλάται και σε αυτά και, έτσι, οι επενδυτές θα μπορούν να κερδίσουν πωλώντας τα απευθείας, χωρίς να τα ασκήσουν.
Αντίστοιχα, αν η τιμή της μετοχή πέσει οι απώλειες υπολογίζονται μόνο στο κεφάλαιο της αρχικής επένδυσης.
Δηλαδή, στο ίδιο παράδειγμα, αν η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη στα 0,80 ευρώ, ο μέτοχος χάνει μόνο 200 ευρώ.
Εχω μετοχές τραπεζών, να τις πωλήσω για να μπω στην αύξηση;
Οσοι πρόλαβαν και πώλησαν τραπεζικές μετοχές τις προηγούμενες εβδομάδες είναι σαφώς κερδισμένοι, καθώς σε λίγες μόνο ημέρες οι τράπεζες έχουν απώλειες της τάξης του 30% ή και παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι με τα ίδια χρήματα μπορούν είτε να αγοράσουν περισσότερες μετοχές είτε να διατηρήσουν ένα κομμάτι της ρευστότητας προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Πλέον, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακά στελέχη, η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ειδικά μέχρι να καθοριστούν οι όροι της αύξησης, καθώς υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις.
Συνεπώς, δεν υπάρχει σαφής απάντηση, καθώς και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει αυξημένο ρίσκο.
Θέλω να μπω στην αύξηση. Πότε με συμφέρει;
Σύμφωνα με χρηματιστές και τραπεζίτες, η σωστή περίοδος για να αποφασίσει κάποιος τις κινήσεις του είναι αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο, όσον αφορά τις τιμές στις οποίες θα γίνουν οι αυξήσεις. Ετσι, ακόμα και αν χάσει κάποιες ευκαιρίες που θα προκύψουν λόγω της υψηλής μεταβλητότητας, ο επενδυτής θα γνωρίζει επακριβώς τα χρήματα που θα πρέπει να δώσει, αλλά και αν θα τον συμφέρει να αγοράσει μετοχές ή δικαιώματα, ή ακόμη και warrants όταν αρχίσει η διαπραγμάτευσή τους.
Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ