Επιμένει να θέτει εμπόδια στην προοπτική συνεργασίας του Κινήματος 5 Αστέρων με την Κεντροαριστερά, ο Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος την Παρασκευή θα έχει στη Ρώμη συνάντηση με βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματός του προκειμένου να τους ελέγξει και να περιορίσει τις διαρροές και την αμφισβήτηση του δόγματος μη συνεργασίας με τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Το ραντεβού του ιταλού κωμικού με τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας ακολουθεί συνέντευξη τουβουλευτή του κινήματος Τομάζο Κουρό ο οποίος δήλωσε στη La Stampa ότι είναι «αυτόνομος» και αποστασιοποιήθηκε από τις επιλογές του Γκρίλο.

«Νοιώθω αυτόνομος, δεν εκτελώ εντολές, δεν »πατάω μηχανικά κάποια κουμπιά» στη Βουλή» είπε ο βουλευτής που εξελέγη στην περιφέρεια της Σικελίας, προσθέτοντας πως ο ίδιος θεωρεί ότι «με την κεντροαριστερή παράταξη υπάρχουν αναμφισβήτητα κοινές ευαισθησίες».

Το ζήτημα της αμφισβήτησης της πολιτικής γραμμής του M5S δεν αφορά μόνον τον Κουρό. Υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα βουλευτών που διαφωνεί με την γραμμή της μη συμμετοχής στις πολιτικές εξελίξεις, η οποία τηρείται μέχρι σήμερα.

Σε συνεδρίαση των βουλευτών και γερουσιαστών του Κινήματος 5 Αστέρων, 82 υποστήριξαν ανεπιφύλακτα τη γραμμή του Γκρίλο, αλλά 32 τάχθηκαν υπέρ μιας πιο ανοικτής προσέγγισης και ενός πιθανού διαλόγου με την Κεντροαριστερά.

Είναι η πρώτη φορά που ανακύπτει με τόση σαφήνεια μια σύγκρουση απόψεων στο εσωτερικό του κινήματος του ιταλού κωμικού.

Το γεγονός αυτό προοιωνίζεται εξελίξεις, αφού το καταστατικό του M5S προβλέπει την παραίτηση των εκλεγμένων αντιπροσώπων του που διαφοροποιούνται από την επίσημη στρατηγική του κινήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι την Τετάρτη ο Γκρίλο δήλωσε απερίφραστα ότι «όποιος μας ψήφισε νομίζοντας ότι θα συνεργαζόμασταν με την Κεντροαριστερά πρέπει να καταλάβει ότι έκανε λάθος».

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, το μήνυμα είχε βασικό παραλήπτη όχι τους ψηφοφόρους, αλλά τους εκλεγμένους βουλευτές και γερουσιαστές του M5S. Και ο διάλογος αυτός αναμένεται ότι θα έχει συνέχεια…