Είναι αρκετά 155.000 ευρώ για να μειώσουν το ελληνικό χρέος; Μπορεί το ποσό να μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό, είναι όμως αυτό που 32 από τους σημαντικότερους έλληνες εικαστικούς θα επιχειρήσουν να συγκεντρώσουν και –γιατί όχι; –να ξεπεράσουν για να μειώσουν το χρέος μέσω δημοπρασίας των έργων τους, η οποία θα γίνει στο Λονδίνο από τον οίκο Μπόναμς αφιλοκερδώς στο περιθώριο της εαρινής διοργάνωσης με ελληνικά έργα τέχνης που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου.

Πίσω από την πρωτοβουλία βρίσκεται η Ελληνογερμανική Αγωγή που ξεκίνησε δειλά το φθινόπωρο να απευθύνεται σε έλληνες καλλιτέχνες και να προτείνει την ιδέα της ώστε το ποσό που θα συγκεντρωθεί να δοθεί στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Greece Debt Free, που αγοράζει στη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα και τα ακυρώνει.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και πολύ γρήγορα το αρχικό όριο συμμετοχών ξεπεράστηκε.

«Δεν μπορούμε να σβήσουμε το χρέος, αλλά μπορούμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτή την περίοδο της κρίσης», λέει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, που θα παρουσιάσει τα έργα τη Δευτέρα σε ειδική εκδήλωση στην Image Gallery, στην οποία θα δώσουν το «παρών» ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και θα συντονίσει η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου.

«Πρόκειται για πολύ σημαντικά έργα σε εξαιρετικές τιμές και αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τους συλλέκτες», συνεχίζει η κυρία Πλάκα και τονίζει τον συμβολικό χαρακτήρα της κίνησης.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που πρόσφεραν έργα ζωγραφικής και γλυπτικής –στην πλειονότητά τους νέες δημιουργίες –είναι οι Κώστας Βαρώτσος, Αλέξης Βερούκας, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Χάρης Λάμπερτ, Αφροδίτη Λίττη, Ναταλία Μελά, Χρήστος Μποκόρος, Δημήτρης Μυταράς, Βάνα Ξένου, Αγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Παρμακέλλης, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Παύλος Σάμιος, Παναγιώτης Τέτσης, Αννα Μαρία Τσακάλη, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου. Οι τιμές, δε, ξεκινούν από 470 ευρώ και φτάνουν έως τα 11.700 ευρώ.