Την ώρα που οι περισσότεροι φορείς του πολιτισμού προβληματίζονται για την ύπαρξή τους μέσα στην οικονομική ύφεση, που μπαίνουν λουκέτα σε θέατρα και σε κόμβους του βιβλίου, η κάνουλα των κρατικών επιχορηγήσεων έχει κλείσει και μουσικοί θεσμοί φυτοζωούν, μια ορχήστρα τολμά να γεννηθεί.

Οι δώδεκα μουσικοί της ενώνονται στο Kyklos Ensemble, με πρόθεση και στόχο να δίνουν συναυλίες σε φυλακές και γηροκομεία, ακόμη και κατ’ οίκον για άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Η λέξη-κλειδί που απαντά στους προβληματισμούς που γεννιούνται από την τολμηρή αυτή κίνηση είναι: ανταποδοτικότητα. Το Ωδείο Αθηνών προσφέρει στέγη στο νεοσύστατο μουσικό σύνολο και αυτό με τη σειρά του θα δίνει την ευκαιρία στους σπουδαστές του να συνεργαστούν με επαγγελματίες και να κάνουν χρήση του εξοπλισμού της ορχήστρας. Βασικά μέλη του Kyklos Ensemble είναι οι Δ. Δεσύλλας, Γ. Φαρούγγιας, Σ. Ναστάσα, Β. Θωμόπουλος, Α. Σουσάμογλου, Κ. Ράπτης, Β. Λύκος, Τ. Καπογιάννης, Χ. Σειρά, Σ. Μουρίκης, Δ. Γκόγκας, Μ. Δωρρή.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ωδείου, Νίκο Τσούχλο, η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο να έρθουν καλύτερες ημέρες για τον πολιτισμό. «Η πραγματική περιουσία αυτού του συνόλου είναι η αξία των μελών του. Και σε αυτό θα βασιστούμε. Το χαμηλό εισιτήριο – 2 ευρώ το φοιτητικό και 10 το κανονικό – μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ για να έρθει ο κόσμος».

«ΣΒΗΝΟΥΝ» ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ. Την ώρα της γέννησης του Kyklos Ensemble, ένα άλλο ιστορικό μουσικό σύνολο, που έχει μάλιστα συνδεθεί με τον ιδρυτή του, τον αξέχαστο Μάνο Χατζιδάκι, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, θυμίζει διασωληνωμένο ασθενή που κρατιέται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη, όπως περιγράφει την κατάσταση ο παραιτηθείς αρχιμουσικός της Μίλτος Λογιάδης.

Η ταλαιπωρία της Ορχήστρας, προσθέτει, άρχισε το 2010. Μέχρι τότε έδιναν 40 συναυλίες τον χρόνο, κάτι που εξασφάλιζε στους μουσικούς ένα μικρό αλλά σταθερό εισόδημα. «Οι μηνιαίες απολαβές για κάθε μουσικό ήταν κάπου 1.000 ευρώ, όμως με τις περικοπές κατέβηκαν στα 600. Αλλά ακόμη και αυτά έπαψαν να καταβάλλονται».

Το αρμόδιο υπουργείο δεν δεσμεύθηκε ποτέ επίσημα για τη διευθέτηση του οικονομικού αδιεξόδου της Ορχήστρας των Χρωμάτων – βάσει του ιδρυτικού κανονισμού – και αυτό έγινε αφορμή για να χάσει το σύνολο και την ενίσχυση από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, υποστηρίζει ο Μίλτος Λογιάδης. «Ακόμη εξανεμίστηκε η δυνατότητα εξασφάλισης χορηγιών από τον ιδιωτικό τομέα. Ο φαύλος κύκλος διευρύνεται και 40 οικογένειες βρίσκονται στον αέρα! Οι μουσικοί είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Μάιο και οι υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ εκκρεμούν».