Σε αναβολή της σφράγισης θεατρικών χώρων για ένα τρίμηνο, πλην των ακραία επικίνδυνων περιπτώσεων σε θέματα ασφαλείας, συμφώνησε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων, στο οποίο συζητήθηκε το επίμαχο θέμα με ισχυρή παρουσία ανθρώπων της Τέχνης του Θεάτρου.

Οι έλεγχοι θεατρικών χώρων θα μετατεθούν χρονικά μετά τη θεσμοθέτηση νέου νομοθετικού πλαισίου, το αργότερο από το θερινό τμήμα της Βουλής.

Προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί Επιτροπή στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι του Θεάτρου, του δήμου Αθηναίων, ενώ ενδέχεται να κληθεί για να συμμετάσχει το υπουργείο Παιδείας και ίσως το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η πρόταση αυτή θα υποβληθεί στο υπουργείο Παιδείας.

Όπως είπε ο κ. Καμίνης, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας σε συνάντησή τους δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει άμεσα την πρόταση και θα υποβάλλει νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί -και θα ψηφισθεί- το αργότερο στο α’ θερινό τμήμα της Βουλής.

Η Επιτροπή που θα συγκροτηθεί άμεσα, από την πλευρά της, δεσμεύθηκε ότι θα υποβάλλει τις προτάσεις της εντός διμήνου.

Η ίδια Επιτροπή θα αποφασίσει στο μεσοδιάστημα ποια θέατρα ή θεατρικοί χώροι παρουσιάζουν εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα ασφαλείας, οπότε και θα σφραγισθούν.

Όπως σημειώθηκε από πολλούς ομιλητές, αλλά και από το δήμαρχο Αθηναίων, οι θεατρικοί χώροι σήμερα χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες.

Σε μεγάλα θέατρα με χωρητικότητα εκατοντάδων θεατών, στους θεατρικούς χώρους με χωρητικότητα 40 – 80 θέσεων και στους πολυχώρους Τέχνης.

Για αυτές τις τρεις μεγάλες κατηγορίες θα πρέπει να ισχύσουν διαφορετικές ρυθμίσεις, κάτι που – όπως σημειώθηκε- ισχύει και στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπου κυοφορήθηκε τόσο ο θεσμός των θεατρικών χώρων μικρής χωρητικότητας, όσο και των πολυχώρων.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης πρότεινε για τους θεατρικούς χώρους μικρής χωρητικότητας να ισχύσουν οι ίδιες διατάξεις με αυτές που ισχύουν για τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.