To 2012 ήταν μια καλή χρονιά για την ελληνική κρουαζιέρα με τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που προσέγγισαν ελληνικά λιμάνια να ανέρχεται σε 4.824 πλοία, και τον αριθμό αφίξεων επιβατών να φτάνει τα 5.475.816.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Λιμένων Ελλάδος πρώτο σε πλοία και επιβάτες έρχεται το λιμάνι του Πειραιά με 763 πλοία και 1.208.050 επιβάτες ενώ δεύτερο με 718 πλοία και 838.875 επιβάτες έρχεται το λιμάνι της Σαντορίνης.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΛΙΜΕ κ. Γιώργος Ανωμερίτης: «Η κρουαζιέρα το 2013 θα κινηθεί αυξητικά. Το κύριο θέμα της κρουαζιέρας στην χώρα μας είναι οι ειδικές λιμενικές υποδομές και η υποστήριξη νέων προορισμών.

»Η συνένωση μικρών λιμανιών που έχουν τη μορφή ΝΠΔΔ σε Ανώνυμες Εταιρίες και η συγκέντρωση των μετοχών τους σε 4 holdings εταιρίες στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του λιμενικού συστήματος που προωθεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και η ΕΛΙΜΕ θα δώσει μεγάλες δυνατότητες στην ενίσχυση των υποδομών.

»Υπό τον βασικό πάντα όρο ότι κύριοι των μετοχών θα είναι το δημόσιο, η αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια και οι χρήστες ιδιώτες της ναυτιλιακής και τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, ενώ έργα και υπηρεσίες να μπορούν να γίνουν και με παραχωρήσεις ιδιαίτερα μάλιστα σε νέες υποδομές.

»Ο Πειραιάς σε επιβάτες transit παραμένει μαζί με Civitavecchia (Ρώμη) και Βαρκελώνη στην πρώτη τριάδα μεταξύ των λιμένων της Μεσογείου» συμπλήρωσε ο κ. Ανωμερίτης..

.