Σε 10 ημέρες θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους οι δύο επιτροπές ιταλών «σοφών» που συστάθηκαν υπό τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με το δύσκολο έργο της αναζήτησης προτάσεων, στη βάση των οποίων τα κόμματα θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Την ανακοίνωση έκανε την Τρίτη η ίδια η προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας.

«Η ενδεδειγμένη διάρκεια εργασιών των δύο ομάδων είναι μεταξύ οκτώ και 10 ημερών», αναφέρεται σε επίσημη δήλωση του κ. Ναπολιτάνο στην ιστοσελίδα της ιταλικής Προεδρίας.

Το έργο των λεγόμενων «10 σοφών», τονίζει η ιταλική προεδρία μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε, είναι απολύτως άτυπο, αναγνωριστικό και με χρονικά όρια.

Οι δύο επιτροπές επισκέφθηκαν σήμερα τον ιταλό Πρόεδρο.

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστήριου Βαλέριο Ονίντα, μία από τις προσωπικότητες που συμμετέχουν στις επιτροπές, είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να είναι πολύ αισιόδοξος» για την έκβαση της, δύσκολης όπως την χαρακτήρισε, προσπάθειας.

Η πρώτη επιτροπή είναι επιτετραμμένη να βρει προτάσεις στις οποίες θα μπορούν να συμφωνήσουν τα κόμματα για θεσμικές αλλαγές, ενώ αντικείμενο της δεύτερης επιτροπής, είναι η οικονομία.

Βουλευτής του κόμματος του Μπερσάνι, που κυριαρχεί στη Βουλή αλλά όχι στην κατακερματισμένη Γερουσία, είπε ότι η σύσταση των επιτροπών είναι πρωτοβουλία του Ναπολιτάνο και μόνο.

Το PdL του Μπερλουσκόνι έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει είτε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ή άμεση προσφυγή στις κάλπες. Από την πλευρά του M5S, ο Μπέπε Γκρίλο είπε πως τον ρόλο πρέπει να τον έχει το Κοινοβούλιο, το οποίο και «δεν χρειάζεται νοσοκόμες». Ο Ονίντα τού απάντησε σχετικά ότι «σε αυτό το Κοινοβούλιο, κάποιοι χρειάζονται μάλλον νταντάδες παρά νοσοκόμες».