Η νύχτα έχει πέσει στο Σεπσόλμεν, ένα νησάκι ανατολικά της Στοκχόλμης. Ενα αυτοκίνητο της Αστυνομίας χωρίς διακριτικά καραδοκεί. «Εδώ παρκάρουν», λέει στην ανταποκρίτρια της «Ιντιπέντεντ» ο ντετέκτιβ Σιμόν Χάγκστρομ δείχνοντας ένα πάρκινγκ στην κορυφή του λόφου. «Περιμένουμε λίγα λεπτά και μετά ανεβαίνουμε τρέχοντας τον λόφο και ανοίγουμε τις πόρτες». Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς εφαρμόζεται στην πράξη ο νόμος που απαγορεύει, στη Σουηδία, την αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, που έχει φέρει στο νησί μια ιερόδουλη, συλλαμβάνεται επιτόπου. Του δίνεται όμως η δυνατότητα επιλογής: να παραδεχθεί το αδίκημα και να πληρώσει πρόστιμο βάσει των εισοδημάτων του, ή να προσαχθεί σε δικαστήριο και να διακινδυνεύσει τη δημοσιότητα. Οσο για την ιερόδουλη, εάν επιθυμεί να ξεφύγει από την πορνεία της προσφέρεται βοήθεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Ειδάλλως είναι ελεύθερη να φύγει.

Η Σουηδία ποινικοποίησε την αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών το 1999, εν μέσω αντιδράσεων και σκεπτικισμού. Η κοινή γνώμη ήταν αντίθετη. Το Συντηρητικό Κόμμα του σημερινού Πρωθυπουργού, Φρέντρικ Ράινφελτ είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Ακόμη και στους κόλπους του τότε κυβερνώντος κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, εκφράζονταν αντιρρήσεις. Η εθνική εισηγήτρια για το τράφικινγκ, Κάισα Βάλμπερκ, θυμάται ότι ένας αστυνομικός άλλης χώρας είχε κατηγορήσει τους Σουηδούς για «ναζιστικές μεθόδους». Σήμερα, 70% των πολιτών στηρίζουν τον νόμο. Ο ντετέκτιβ Χάγκστρομ, επικεφαλής της μονάδας για την αντιμετώπιση της πορνείας στην Αστυνομία της Στοκχόλμης, δηλώνει υπερήφανος για τις 600 συλλήψεις ανδρών που έχει κάνει. «Η βασική αλλαγή που μπορώ να δω κοιτάζοντας πίσω είναι ότι πήραμε με το μέρος μας τους άνδρες», λέει η Βάλμπεργκ. «Το πρόβλημα έχει σχέση με τα φύλα. Ανδρες αγοράζουν γυναίκες. Ενα από τα κλειδιά είναι η εκπαίδευση των αστυνομικών».

Πάνε κοντά 15 χρόνια από όταν η σουηδική κυβέρνηση αποδέχθηκε το επιχείρημα γυναικείων οργανώσεων ότι η πορνεία αποτελεί εμπόδιο για την ισότητα των φύλων και μια μορφή βίας εις βάρος των γυναικών. Ο απολογισμός είναι θετικός. Η πορνεία του δρόμου έχει μειωθεί στο ήμισυ. Από 70-80 γυναίκες που πωλούσαν κάποτε σεξουαλικές υπηρεσίες στους δρόμους της Στοκχόλμης, ο αριθμός τους έχει σήμερα μειωθεί στις 5-10 τον χειμώνα και 25 το καλοκαίρι. Ο αριθμός των πελατών μειώθηκε, οι σύγχρονοι έμποροι λευκής σαρκός τείνουν περισσότερο να αποφεύγουν τη Σουηδία. Και τίποτα δεν υποδηλώνει, σύμφωνα με τις Αρχές, ότι η πορνεία έχει γίνει πιο επικίνδυνη, ακριβώς επειδή έγινε παράνομη –για τον πελάτη.

«Οι Σουηδοί θέλουν μόνο στοματικό σεξ και συνουσία, τίποτα περισσότερο», δήλωσε μυστικός αστυνομικός στην «Ιντιπέντεντ». «Ξέρουν ότι αν χρησιμοποιήσουν βία κινδυνεύουν περισσότερο». Το 2011 μόνο δύο άτομα καταδικάστηκαν για τράφικινγκ και έντεκα για μαστροπεία. Την ίδια περίοδο, 450 άτομα καταδικάστηκαν και πλήρωσαν πρόστιμο για αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών. Την περασμένη χρονιά οι αριθμοί ανέβηκαν ελαφρώς: τρία άτομα καταδικάστηκαν για τράφικινγκ και 32 για μαστροπεία. Σαράντα γυναίκες όμως, κυρίως από τη Ρουμανία, ένιωσαν αρκετή εμπιστοσύνη στο σουηδικό ποινικό σύστημα ώστε να καταθέσουν εναντίον των ανδρών που τις εκμεταλλεύονταν.