Την αναδιαμόρφωση της νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία η Διεύθυνση Εμπορίου και Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων προχωρά στη σφράγιση χώρων δίχως άδεια λειτουργίας θεάτρου, ζητάει η νεοσύστατη Ενωση Εναλλακτικών Χώρων Πολιτισμού Αθήνας με επιστολή που συνέταξε μετά από συνέλευση στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Η απόφαση του δήμου να βάλει λουκέτο σε χώρους μετά από ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας βάσει ενός νόμου του 1937 (επί διακυβέρνησης Ιωάννη Μεταξά) προκάλεσε την αντίδραση του θεατρικού κόσμου που ζητάει μια «νομοθεσία που να αντικατοπτρίζει τη σημερινή πραγματικότητα των παραστασιακών τεχνών και όχι την απονέκρωση του πολιτιστικού χάρτη της πόλης».

Στόχος είναι «η αναστολή των αποφάσεων σφράγισης» που προγραμματίζονται για τον Απρίλιο, τις οποίες έχουν ήδη λάβει κάποια θέατρα και πολυχώροι πολιτισμού.

«Οι πολυχώροι τεχνών και πολιτισμού είναι πλέον αμέτρητοι και θα έπρεπε να υπάρχει νομοθεσία που να τους στηρίζει» αναφέρουν υπεύθυνοι χώρων που έχουν έλαβαν εγγράφως την απόφαση. Την επιστολή υπογράφουν οι Δημήτρης Καρατζιάς του Vault, Θέμελης Γλυνάτσης του Knot Gallery, Γιώργος Σίμωνας του Rabbithole.

«Είμαστε χώρος που φιλοξενεί ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όχι μόνο θεατρικές παραστάσεις. Στο επίσημο έγγραφο που έστειλε ο δήμος μας χαρακτηρίζουν «θέατρο» δίχως άδεια. Ενώ μας κάποτε είχαν ενημερώσει ότι δεν την χρειαζόμαστε επειδή η χωρητικότητα είναι κάτω των 50 θεατών και η Knot λειτουργεί ως πολυχώρος» λέει στα «ΝΕΑ.gr» ο Θέμελης Γλυνάτσης, σκηνοθέτης και συνιδρυτής της Knot.

Η Ενωση Εναλλακτικών Χώρων Πολιτισμού Αθήνας προχωρά και στη συλλογή υπογραφών στο Διαδίκτυο «για να μην απονεκρωθεί ο πολιτιστικός χάρτης της Αθήνας και για να μην οδηγηθούν δεκάδες επαγγελματίες στην ανεργία».Η επόμενη ανοιχτή συνέλευση πραγματοποιείται το μεσημέρι της Πέμπτης στο Θέατρο Olvio.

Ολόκληρη η επιστολή της Ενωσης Εναλλακτικών Χώρων Πολιτισμού Αθήνας

«Μετά τις αιφνίδιες επιστολές της Διεύθυνσης Εμπορίου & Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων με θέμα τη «σφράγιση θεάτρων που λειτουργούν χωρίς άδεια», πραγματοποιήθηκε συνάντηση σήμερα 26/3/2013 στα γραφεία του ΣΕΗ με εκπροσώπους από τους θιχθέντες χώρους, μέλη του σωματείου που φιλοξένησε τη συνάντηση, καθώς και εκπροσώπους από διάφορους φορείς (ενδεικτικά Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, την Ένωση Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιριών, ΠΟΘΑ κ.α.), οπού αποφασίστηκε συσπείρωση φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επικείμενη σφράγιση των χώρων πολιτισμού.

Στόχος μας είναι:

– η αναστολή των αποφάσεων σφράγισης των χώρων που πλήγονται ή/και θα πληγούν από τους μελλοντικούς ελέγχους του Δήμου Αθηναίων

– η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός ενός πεπαλαιωμένου νόμου που αφορά στους χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις ο οποίος δεν καθρεφτίζει τη νέα καλλιτεχνική πραγματικότητα των παραστασιακών τεχνών, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως (Α.Ν. 446/37 ο οποίος εκδόθηκε 25/1/1937 επί δικτατορίας Μεταξά με τελευταία ανανέωση το 1957).

Θα πραγματοποιηθεί δεύτερη ανοιχτή συνέλευση την Πέμπτη 28/3/2013 στις 2.00 το μεσημέρι στο Θέατρο Olvio (Ιεράς Οδού 67 και Φαλαισίας 7).

Η διεξαγωγή των αναφερθέντων σφραγίσεων ισοδυναμεί με μία απονέκρωση του πολιτιστικού τοπίου της Αθήνας και οδηγεί σε βέβαιη ανεργία ένα πολύ μεγάλο αριθμό επαγγελματιών που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τις παραστασιακές τέχνες, καθώς και με την απομάκρυνση του αθηναϊκού κοινού από το δικαίωμα επιλογής».