Στη μεγάλη οικονομική δοκιμασία που διέρχεται η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα, στάθηκε η Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, στην ομιλία της προς χιλιάδες ομογενείς του Σίδνεϊ, κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

«Πονάμε, νοιαζόμαστε και σκεφτόμαστε η δοκιμασία αυτή σύντομα να αποτελεί παρελθόν» είπα η κ. Γκίλαρντ που ευχήθηκε ακόμα «ειρήνη και δικαιοσύνη στην Κύπρο».

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου εορτάσθηκε με λαμπρότητα στο Σίδνεϊ, με τη συμμετοχή δέκα χιλιάδων Ελληνοαυστραλών, ενώ τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η αυστραλή Πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ και ο Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπάρι Ο’ Φάρελ καθώς και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Στην ομιλία της η αυστραλή Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο παππούς της πολέμησε στη Μακεδονία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πολέμησε για την ελευθερία στη γη της ελευθερίας» υπογράμμισε. Όπως είπε ο παππούς της Αλεξάντερ ΜακΚένζι, πολέμησε στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης στις αρχές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1916, ως μέλος του Βρετανικού Ιππικού Σώματος. Είχε κλείσει τα 15 του χρόνια τότε, αλλά είχε δηλώσει στο βρετανικό στρατό ότι ήταν 19 ετών.

Στην Ελλάδα ο παππούς της Πρωθυπουργού της Αυστραλίας πολέμησε στο πλευρό των στρατιωτικών δυνάμεων της Αντάντ, τις οποίες αποτελούσαν στρατεύματα της Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, και Ρωσίας.

Στο μήνυμά της η Τζούλια Γκίλανρτ τόνισε μεταξύ άλλων:

Σήμερα τιμούμε τον ηρωϊσμό και την αυτοθυσία εκείνων που πολέμησαν για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, καθώς επίσης και όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να ανασυγκροτήσουν την Ελλάδα, ως χώρα η οποία αντιστάθηκε σε πάρα πολλές προκλήσεις, χωρίς να πτοηθεί ποτέ το ηθικό της.

Τώρα, το 2013, είναι γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη δύσκολες καταστάσεις, είμαι βέβαιη όμως ότι η περηφάνεια των Ελλήνων και η στωικότητά τους θα οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες μέρες μελλοντικά.

Ως ηγέτιδα της Αυστραλίας, αναγνωρίζω με ευγνωμοσύνη την προσφορά των Ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι συνέβαλαν σε τόσο μεγάλο βαθμό στην αλλαγή και ζωντάνια αυτής της χώρας που όλοι αγαπάμε. Το σχήμα της σύγχρονης Αυστραλίας, θα ήταν ανύπαρκτο χωρίς την συνεισφορά των Ελλήνων. Είμαστε ένα καλύτερο, πλουσιότερο έθνος εξαιτίας της δικής σας προσφοράς.

Γιορτάζω, λοιπόν, μαζί σας τους στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας. Είμαστε φίλοι σε περιόδους ειρήνης και πολέμου, σε καλούς και χαλεπούς καιρούς. Μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία και την ίδια αλληλοεκτίμηση. Τίποτε δε μπορεί να αλλοιώσει το πνεύμα της καλής θέλησης που μας δένει τόσο στενά.

Εκ μέρους του έθνους μας, απευθύνω τις θερμότερες ευχές στην κυβέρνηση και το λαόν της Ελλάδας, στην ελληνο αυστραλιανή κοινωνία και στην ελληνική διασπορά απανταχού της γης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Ζήτω η Ελλάς – Ζήτω η Ελευθερία!».