Μέσα από ένα φωτογραφικό μωσαϊκό διαφορετικών πολιτισμών, η Πέπη Λουλακάκη αποκαλύπτει στην έκθεση «Θράκη. Τόσο κοντά, τόσο μακριά», όσα δεν γνωρίζουμε για την καθημερινότητα στην μουσουλμανική Θράκη.

Με τον φακό της εστιάζει σε προσωπικές στιγμές της σύγχρονης μουσουλμάνας γυναίκας, των παιδιών στα μειονοτικά σχολεία, καθώς και των νέων στη διασκέδασή τους.

Ταξιδεύοντας στην περιοχή από το 2008 έως το 2010, η φωτογράφος σπάει το άβατο της μουσουλμανικής κοινωνίας των μειονοτήτων Πομάκων, Τουρκογενών, Ρομά και Σουδανών που κατοικούν στη Θράκη.

Φτάνει μέχρι τα χιονισμένα ελληνοβουλγαρικά σύνορα για να ζήσει μαζί με τους Πομάκους και μοιράζεται στιγμές του μόχθου τους στα καπνά και σε επαγγέλματα που χάνονται,.

Μπαίνει στους μεγαλύτερους καταυλισμούς των Ρομά στο Δροσερό και την Τενεκεδούπολη. Ανακαλύπτει τους αφρικανούς Σουδανούς που κατοικούν στον κάμπο της Ξάνθης, απομεινάρι της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Αποτυπώνει τη συμβίωση με τους χριστιανούς στα χωριά και τις πόλεις. Φωτογραφίζει τους σύγχρονους καλλιτέχνες και μερικές από τις πιο ιδιαίτερες προσωπικότητες της μειονότητας.

Συνοδοιπόρος σε αυτό το έργο είναι η δημοσιογράφος Έλενα Μοσχίδη που με τον γραπτό της λόγο συμπληρώνει την εικόνα του άγνωστου κόσμου της μουσουλμανικής Θράκης.

Το φωτογραφικό της ταξίδι καταγράφεται στο ομώνυμο φωτογραφικό λεύκωμα (εκδόσεις Καστανιώτη).

* Εγκαίνια της έκθεσης «Θράκη. Τόσο κοντά, τόσο μακριά» στο Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό Κτήριο (Κουμπάρη 1, τηλ. 210-3671.000) στις 27 Μαρτίου (20.00). Διάρκεια: έως 28 Απριλίου.