Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ χαρακτήρισε «παρωδία» το δημοψήφισμα για την διατήρηση των νησιών Φόκλαντ (για την Αργεντινή Μαλβίνες) υπό βρετανική κυριαρχία.

«Το σημαντικό σήμερα είναι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι σε αυτό το δημοψήφισμα παρωδία…Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν ότι υπάρχει διαφορά κυριαρχίας ανάμεσα στην Αργεντινή και το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε, η πρόεδρος της Αργεντινής.

Χθες, η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να μεταβάλει τη θέση της για τα Φόκλαντς παρά την σχεδόν καθολική επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα, αναγνωρίζοντας την βρετανική διοίκηση επί των νησιών, αλλά χωρίς να παίρνει θέση στο θέμα της κυριαρχίας.

«Οι κάτοικοι εξέφρασαν καθαρά τη προτίμησή τους για τη συνέχιση της σχέσης τους με το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Βικτόρια Νούλαντ μετά την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη την Κυριακή και τη Δευτέρα στα νησιά Φόκλαντ με το ερώτημα εάν επιθυμούν να παραμείνουν βρετανικό υπερπόντιο έδαφος.