Πριν από δέκα χρόνια ο Φοίβος Δεληβοριάς ονειρεύτηκε «σαλιγκάρια στη Σταδίου, τριφύλλια στη Σίνα, λεμονιές στην Κοραή, περικοκλάδες στου Ζώναρς, βοσκότοπους στη Σκουφά»… Εικόνες που κατέγραψε και στους στίχους του κομματιού του «Αυτή που περνάει».

Σαν κάτι να μας θυμίζει όλο αυτό το πολύ όμορφο για να είναι αληθινό σκηνικό. Σίγουρα όχι το παρόν της Αθήνας. Μήπως όμως το μέλλον της; Ακούγεται προφητικό καθώς κάπως έτσι μας παρουσιάζουν την Αθήνα του 2016 οι αρχιτέκτονες του ολλανδικού γραφείου Okra που κέρδισαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Rethink Athens (από το Ιδρυμα Ωνάση) με την πρόταση «One Step Beyond».

Αν άνοιγε διάλογο με τους ολλανδούς αρχιτέκτονες που έχουν αναλάβει την ανάπλαση του κέντρου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ως αθηναίος πολίτης, θα είχε πολλά να τους συμβουλεύσει και να προτείνει: «Θα τους έλεγα να ψάξουν τον Κωνσταντινίδη, τον Πικιώνη, τους έλληνες ζωγράφους, τις ταινίες του ‘50. Έχει γίνει μελέτη σημαντική για την Αθήνα, μην τηςφερθούνπάλι σαν σε νήπιο».

Εχει ωστόσο και μια παρατήρηση να κάνει: «Αν και σιχαίνομαι το χρυσαυγίτικο «Μόνο Έλληνες», δεν καταλαβαίνω γιατί δεν απευθύνθηκαν μόνο σε αθηναϊκά γραφεία. Θα ήταν μια ευκαιρία για νέους αρχιτέκτονες να μελετήσουν την ιστορία της πόλης τους και να την εξελίξουν».

Ένα τέτοιο τοπίο είναι άραγε αρκετό για να γίνουμε πιο ρομαντικοί και αισιόδοξοι σε περίοδο κρίσης; «Τα πράγματα που όντως μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας είναι ακόμα πολύ μακριά. Το να βάλεις σε ένα κουκλόσπιτο ανθρώπους νηστικούς από Παιδεία και Κίνητρα, είναι πολύ μακριά από την ιδέα που έχω για τον ρομαντισμό. Λίγο τα σπίτια στα ριάλιτι μου θυμίζει. Η φαντασία του art director δεν έδωσε ποτέ στον φουκαρά τον παίκτη παραπάνω από 15 λεπτά ευτυχίας» απαντάει στο ερώτημα που του έθεσαν tanea.gr ο Δεληβοριάς.

Η σημερινή εικόνα της Αθήνας τον πληγώνει. «Οι άστεγοι, τα κλειστά μαγαζιά, η Ομόνοια…Όλες οι πληγές ανοιχτές είναι. Γι’ αυτό σου λέω για το κουκλόσπιτο. Αυτά – που όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν το 2016 – τι θα γίνουν; Κάτω από ποιο αδιάφορο πολιτικό χαλάκι θα κρυφτούν;» αναρωτιέται ο έλληνας τραγουδοποιός.

Οσο για το κομμάτι «Αυτή που περνάει» (από τον δίσκο «Ο καθρέφτης»), η έμπνευση ήρθε ξαφνικά: «Ηταν η πρώτη μέρα της άνοιξης. Βγήκα από τη στάση του μετρό Πανεπιστήμιο. Πάνω, στις κυλιόμενες, είδα την πιο όμορφη γυναίκα. Ξέχασα τον προορισμό μου κι άρχισα να σπρώχνω, σαν σε όνειρο, για να ανέβω. Μόλις τα κατάφερα, δεν ήταν πουθενά. Αρχισα να σιγοσφυρίζω αυτό το τραγουδάκι που μιλάει για την ομορφιά που πρέπει να προλάβουμε, για την ανθοφορία που συνεχώς παρεμποδίζουμε. Δυστυχώς, ο «προορισμός μας», έπεσε ο ίδιος καταπάνω μας. Μέσα σε ένα χρόνο είχε στηθεί το Ολυμπιακό σκηνικό. Σε πέντε χρόνια είχε ήδη σωριαστεί πάνω στον εαυτό του».

Μακριά από την Αθήνα με μια βαλίτσα τραγούδια…

Ο Φοίβος Δεληβοριάς επέλεξε να φύγει για ένα διάστημα από την Αθήνα και πάρει τους δρόμους παρέα με την μπάντα του. Να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας στο πλαίσιο της χειμερινής του περιοδείας με μια βαλίτσα γεμάτη τραγούδια που βρέθηκαν στον δρόμο του από το 1989 έως σήμερα. Το ταξίδι αυτό θα ολοκληρωθεί με ένα αθηναϊκό live τον Μάιο, «όρθιο και χορευτικό, σαν πάρτι».

Η επιλογή του να απομακρυνθεί από την πόλη έγινε και στο πλαίσιο της αναζήτησης χώρου έκφρασης μακριά από τις μεγάλες σκηνές οι οποίες περνούν κρίση.

«Χειμερινή περιοδεία έκανα πάντα – και τις «καλές εποχές». Μου αρέσει η μη τουριστική εκδοχή της Ελλάδας. Οι αθηναϊκοί χώροι είναι άλλωστε λίγοι και στριμώχνονται όλοι εκεί, κουτσοί-στραβοί. Γι’ αυτό κι εμείς κάναμε «κέντρο» μας τον Πειραιά φέτος, το Passport. Tα πρώην «σιγουράκια» είναι τα πλέον αβέβαια» εξηγεί ο Φοίβος Δεληβοριάς που το καλοκαίρι θα μπει στο στούντιο για την ηχογράφηση της νέας του δουλειάς μετά τον «Αόρατο άνθρωπο».

Ο κόσμος στην επαρχία έχει ανάγκη, όπως ο ίδιος λέει, να βρεθεί με μεγάλες παρέες σε συναυλίες και να ξεχάσει τα προβλήματα που πολλαπλασιάζονται. «Σε τέτοιες περιόδους θέλει πολύ να μαζευτεί και να αλληλοκαθρεφτιστεί. Εγώ φέτος ένιωσα μεγαλύτερη συγκίνηση από ποτέ. Στη «φούσκα» μου φαίνονταν πιο μελαγχολικοί, πιο υστερικοί, πιο «αλλού». Φέτος ήμασταν πραγματικά όλοι «εκεί»».

.

* Ο Φοίβος Δεληβοριάς περιοδεύει με επόμενους σταθμούς: Prestige στην Αρτα (5/4), Επτά Τεχνών Τόπος στην Κέρκυρα (6/4).