Την διάθεσή του να στηρίξει κυβέρνηση είτε της κεντροδεξιάς είτε της κεντροαριστεράς σε περίπτωση που προχωρήσει σε βαθιές τομές, εξέφρασε ο επικεφαλής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Μπέπε Γκρίλο, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Focus» εκθέτοντας τις εξής προϋποθέσεις:

«Αν ο Μπερσάνι και ο Μπερλουσκόνι προτείνουν την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, τον περιορισμό της βουλευτικής θητείας στα δέκα χρόνια και την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, θα ήμασταν έτοιμοι να στηρίξουμε αμέσως μια τέτοια κυβέρνησή τους» δηλώνει ο Γκρίλο στο γερμανικό περιοδικό.
 
Αμέσως μετά, όμως, συμπληρώνει ότι «δεν πιστεύει πως θα προχωρήσουν, ποτέ, στις αλλαγές αυτές, από την στιγμή που μπλοφάρουν, απλώς το κάνουν μόνο για να κερδίσουν χρόνο».

Ο Μπέπε Γκρίλο, εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το ιταλικό οικονομικό σύστημα είναι στο χείλος του γκρεμού και ότι «σε έξι μήνες δεν θα μπορούν πια να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και το κράτος θα καταρρεύσει».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κινήματος «Πέντε Αστέρων» η Ιταλία πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί με την Ευρώπη το χρέος της, διότι, όπως τόνισε, «αν συνεχίσουμε να πληρώνουμε, κάθε χρόνο, εκατό δισεκατομμύρια ευρώ τόκους θα πεθάνουμε».

Ο Γκρίλο δήλωσε, τέλος, ότι «αν η κατάσταση δεν αλλάξει, η Ιταλία θα πρέπει να βγει από το ευρώ και να επιστρέψει στην λιρέτα», ενώ, σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα δήλωσε πως είναι ικανοποιημένος, από την στιγμή που «αν το κίνημα Πέντε Αστέρων εξασφάλιζε αμέσως την απόλυτη πλειοψηφία, θα βρισκόταν σε μια κάπως δύσκολη θέση».

«Αυτή, όμως-όπως λέει- είναι μόνον η γενική πρόβα».

Στο ίδιο τεύχος του περιοδικού, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας και Αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ καλεί την Ιταλία να ακολουθήσει την πορεία στην οποία δεσμεύτηκε ο πρώην Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.
 
«Η Ιταλία έχει, ως μεγάλη οικονομία της Ευρώπης, μεγάλη ευθύνη. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές στην πολιτική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Έχω εμπιστοσύνη σε όλους του ιταλούς πολιτικούς ότι θα αναγνωρίσουν τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας» τονίζει ο Ρέσλερ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από