Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ολοκληρώνει σήμερα την τετραήμερη επίσκεψή του στη Γερμανία με μία ομιλία με θέμα την ανάληψη πρωτοβουλίας για μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση στην Ευρώπη.

Κάθε χρόνο, το Ίδρυμα του Καγκελάριου Βίλι Μπραντ και το πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Χάμπολντ, προσκαλούν ένα σημαντικό πολιτικό πρόσωπο για να εκφωνήσει ομιλία, την «Ομιλία Βίλι Μπραντ», που έχει πάρει το όνομά της από τον εκλιπόντα σοσιαλδημοκράτη ηγέτη της Γερμανίας.

Ο σημερινός, ωστόσο, επικεφαλής των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ δέχθηκε τα πυρά του Ναπολιτάνο και την ακύρωση του μεταξύ τους δείπνου, λόγω του χαρακτηρισμού «κλόουν» που απέδωσε σε Μπερλουσκόνι και Γκρίλο.

Στον αντίποδα, η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξεδήλωσε «την εμπιστοσύνη της στο αίσθημα υπευθυνότητας του πολιτικού προσωπικού της Ιταλίας» κατά τη συνάντηση που είχε με τον ιταλό Πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Η Καγκελάριος εξέφρασε την εμπιστοσύνη στις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας, οι οποίες πλέον οφείλουν να σχηματίσουν μία κυβέρνηση ικανή να αντιδρά σ’ αυτήν την περίπλοκη κατάσταση», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο κείμενο που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Οι δηλώσεις αυτές συνιστούν και το πρώτο σχόλιο που έκανε η γερμανίδα Καγκελάριος μετά τις εκλογές στην Ιταλία.

Η Μέρκελ «ευχήθηκε στον πρόεδρο Ναπολιτάνο κάθε επιτυχία στην εκπλήρωση της αποστολής του» για τη διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού μίας νέας κυβέρνησης, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Νωρίτερα ο Ναπολιτάνο, ο οποίος έγινε δεκτός και από τον γερμανό ομόλογό του Γιοάχιμ Γκάουκ, εξέφρασε την εκτίμηση πως η χώρα του «ασφαλώς και δεν ασθενεί», αντιδρώντας στις γεμάτες ανησυχία εκτιμήσεις για την πολιτικώς περίπλοκη κατάσταση που ανέκυψε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Επέμεινε, μάλιστα και στις δύο συναντήσεις του στο Βερολίνο ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς επιδίωξη όλων πρέπει να είναι η πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία.

Ο τίτλος της σημερινής ομιλίας του Ναπολιτάνο είναι: «Ο δρόμος για μία πολιτική ενοποίηση: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ηγεσία της Ευρώπης».

Ο επικεφαλής του ιταλικού κράτους πρόκειται επίσης να καταθέσει στεφάνι σε μνημείο στο Βερολίνο για τα θύματα του πολέμου, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης, Κλάους Βόβεραϊτ.