Περίπου 50 κουκουλοφόροι έκαναν άγρια επίθεση τα ξημερώματα της Κυριακής στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Οι δράστες έδεσαν και περιέλουσαν με βενζίνη δύο φύλακες, απειλώντας τους ότι θα τους κάψουν και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά σε περίπου 10 οχήματα της εταιρείας καθώς και σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

Κατά τη διαφυγή τους έκοψαν δέντρα για να καθυστερήσουν την πυροσβεστική.

Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας φύλακας ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και σε κατάσταση σοκ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για άλλους τρεις τραυματίες από ξυλοδαρμό.

Η αστυνομία κάνει λόγο για συντονισμένο χτύπημα που διήρκεσε μόλις 15 λεπτά. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 27 προσαγωγές.

Αντίδραση από Μπουτάρη

Αμεσες ενέργειες από το κράτος προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο ζητά, με δήλωσή του στο ΑΠΕ –ΜΠΕ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή την επίθεση στα εργοτάξια Σκουριών της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική.

«Θεωρούμε ότι η τρομοκρατική επίθεση με μολότοφ στις Σκουριές δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για τις προθέσεις των επιτιθέντων. Αναρωτιόμαστε ποιον άραγε να αντιπροσωπεύουν και ζητούμε από το κράτος να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο» σημειώνει ο κ. Μπουτάρης.

Παράλληλα αναφέρει:«τέτοιου είδους ενέργειες σε μια περίοδο που η χώρα μας αναζητεί εναγωνίως επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μόνο κακό μπορεί να κάνουν. Επιπλέον θεωρούμε και ότι η εν λόγω επένδυση, βασιζόμενη στη σύγχρονη τεχνολογία και έχοντας πάρει όλους τους περιβαλλοντικούς όρους για την ενεργοποίησή της, πρέπει να στηριχθεί και από την τοπική κοινωνία αλλά και από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Οφείλουμε όλοι με ψυχραιμία να ακούσουμε όλες τις πλευρές και να στηρίξουμε τις νόμιμες διαδικασίες».

ΚΚΕ: «Προβοκατόρικη ενέργεια»

Το ΚΚΕ κατήγγειλε την επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» ως «προβοκατόρικη».

«Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε ότι η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» δεν θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Αντίθετα, παραδίδεται ο ορυκτός πλούτος της περιοχής στο μεγάλο κεφάλαιο, καταστρέφεται το περιβάλλον και υποβαθμίζεται η ζωή των κατοίκων” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ωστόσο, «καταγγέλλει την επίθεση από “κουκουλοφόρους” στο εργοτάξιο των Σκουριών».

«Τόσο η σκοπιμότητα όσο και η μορφή της επίθεσης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ερωτηματικά, ήταν ενέργεια προβοκατόρικη. Αντικειμενικά στρέφεται ενάντια στο λαϊκό κίνημα.Τέτοιες ενέργειες ποτέ δεν ήταν προϊόν του κινήματος ακόμη και των πιο αυθόρμητων εκδηλώσεων του. Οι εργαζόμενοι της Χαλκιδικής πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Οργάνωσης.

Στην ίδια ανακοίνωση, παράλληλα, σημειώνει ότι «αυτοί που ανοιχτά υποστηρίζουν ότι οι τυχοδιωκτικές μορφές με μολότοφ και σπασίματα εμποδίζουν την επένδυση, το λιγότερο που κάνουν είναι ν’ αφήνουν έκθετο το λαϊκό κίνημα στην προβοκάτσια, να το απομονώνουν από τον υπόλοιπο λαό».