Από Πάπας θα ονομάζεται πλέον Γιόζεφ, θα μονάσει στο Βατικανό, δεν σκοπεύει να επισκεφθεί ποτέ ξανά τη γενέτειρά του Γερμανία, ενώ πρέπει να καταστραφεί το δαχτυλίδι του. Αυτές είναι ορισμένες μόνον από τις αλλαγές στη ζωή του σημερινού Πάπα μετά την παραίτησή του στις 28 Φεβρουαρίου. Ακόμη όμως και ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, Φεντερίκο Λομπάρντι, δεν είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα, καθώς πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση στα χρονικά της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Ας δούμε όμως, πώς θα είναι η ζωή του Πάπα από την 1η Μαρτίου και μετά.

– Θα διατηρήσει το όνομα Βενέδικτος ή θα ονομάζεται πάλι Γιόζεφ Ράτσινγκερ;

Από Βενέδικτος θα γίνει Γιόζεφ Ράτσινγκερ. Ακόμη και ως Πάπας διατήρησε το οικογενειακό του όνομα, μάλιστα ο αδελφός του Γκέοργκ συνέχισε να τον αποκαλεί Γιόζεφ. Πάντως δεν υπάρχει κάποιος κανόνας, που να τον υποχρεώνει να αποδεχθεί το παλαιό του όνομα.

– Θα παραμείνει καρδινάλιος και Αρχιεπίσκοπος;

Θα διατηρήσει τον τίτλο του καρδιναλίου, αν και θα ζει σχετικά απομονωμένος. Μετά θάνατον θα ενταφιαστεί πιθανότατα ως πρώην Πάπας στον Άγιο Πέτρο του Βατικανού.

– Προβλέπεται κάποια επίσημη τελετή αποχώρησης;

Είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο στο παπικό πρωτόκολλο. Εκτιμάται, ότι θα αποχωρήσει διακριτικά εκμεταλλευόμενος και το γεγονός, ότι παραιτείται σε περίοδο νηστείας και περισυλλογής.

– Θα είναι παρών στην εκλογική διαδικασία του διαδόχου του;

Όχι. Αυτό αποκλείστηκε επίσημα από το Βατικανό. Έτσι και αλλιώς, δεν επιτρέπεται να αποτελεί μέλος του κονκλάβιου των εκλεκτόρων καθώς έχει υπερβεί το 80ο έτος της ηλικίας του.

– Μπορεί να επηρεάσει την εκλογή του διαδόχου του;

Μόνον έμμεσα, καθώς έχει χειροτονήσει κατά τη θητεία του αρκετούς καρδιναλίους από τους 117 του εκλεκτορικού σώματος. Δεν σκοπεύει πάντως να παρέμβει ενεργά.

– Θα εκφράζει απόψεις δημόσια;

Μάλλον όχι, αφού έχει δηλώσει ο ίδιος ότι θα αφιερωθεί στην περισυλλογή και στις προσευχές και θα αποφύγει τις δημόσιες εμφανίσεις.

– Δικαιούται σύνταξη;

Θεωρείται απίθανο να του δοθεί μία τυπική σύνταξη. Εξάλλου δεν τη χρειάζεται, καθώς εισπράττει δικαιώματα από τα βιβλία του. Πριν κληθεί το 1981 από τον προηγούμενο Πάπα Ιωάννη-Παύλο Β στο Βατικανό, είχε διατελέσει Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ, οπότε δικαιούται από εκεί σύνταξη.

– Πού θα κατοικεί μετά την παραίτησή του;

Σε μοναστήρι στους κήπους του Βατικανού. Πρόκειται για ένα τριώροφο κτίριο με δώδεκα κελιά στους δύο ορόφους. Στο ισόγειο υπάρχουν χώροι υποδοχής, κουζίνα, βιβλιοθήκη και ένα εκκλησάκι. Το μοναστήρι ανακαινίζεται και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες θα διαμένει ο Βενέδικτος στο Καστέλο Γκαντόλφο, το θερινό ανάκτορο του Πάπα. Αυτό σημαίνει, ότι για πρώτη φορά θα συγκατοικούν στο Βατικανό δύο Πάπες, ένας νυν και ένας πρώην.

– Σκοπεύει να επισκεφθεί τη Γερμανία;

Ο αδελφός του Γκέοργκ ανέφερε, ότι ο σημερινός προκαθήμενος των Ρωμαιοκαθολικών δεν σκοπεύει να ταξιδέψει έως το τέλος της ζωής του στη γενέτειρα χώρα του και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ρέγκενσμπουργκ. Πάντως στη νέα κατοικία του, η οποία ανακαινίζεται, δημιουργείται ένα δωμάτιο για τη φιλοξενία του 89χρονου Γκέοργκ.

– Πώς θα ντύνεται;

Θα πρέπει να είναι απολύτως διακριτό, ότι έπαψε να είναι Πάπας. Άρα θα σταματήσει να φορά άσπρα άμφια και πιθανόν να επιλέξει μαύρα με μοβ πετραχήλια, όπως οι άλλοι καρδινάλιοι. Το παπικό δαχτυλίδι του θα καταστραφεί μετά την παραίτησή του, όπως επίσης όλα τα αντικείμενα που έχουν άμεση σχέση με τον Ποντίφηκα. Η καθολική εκκλησία προβλέπει κανονικά την καταστροφή του παπικού δαχτυλιδιού με σφυρί μετά τον θάνατο του κατόχου του αξιώματος.