Το πρωτάθλημα εξελίσσεται –όπως αναμενόταν –σε κούρσα για έναν, τον Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ θέλει να γίνει ο δεύτερος ισχυρός πόλος, Αστέρας Τρίπολης και Ατρόμητος με σταθερά βήματα διατηρούνται στην κορυφή, ενώ από τη 10η θέση της βαθμολογίας και κάτω οι ομάδες αγωνίζονται για την παραμονή τους.

Με αυτές τις συνθήκες, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι η κίνηση των εισιτηρίων στις πρώτες 15 αγωνιστικές του πρωταθλήματος παρουσιάζεται υποτονική. Ο μέσος όρος σε κάθε παιχνίδι έχει υποχωρήσει στις 4.654 εισιτήρια, όταν πέρυσι ήταν 5.254, την περίοδο 2010-2011 6.803 και τη σεζόν 2009-2010 7.945.

Ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα σε ό,τι αφορά την προσέλευση κόσμου στο γήπεδό του, με μέσο όρο 16.833 εισιτήρια, αριθμός όμως που είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό (21.529). Σε σταθερά επίπεδα βρίσκεται ο ΠΑΟΚ (11.200 πέρυσι, 11.915 φέτος), κάθετη πτώση για τον Παναθηναϊκό (19.437 πέρυσι, 11.580 φέτος), ενώ αυξημένος είναι ο αριθμός των φίλων της ΑΕΚ που παρακολουθούν φέτος τα παιχνίδια της (9.134 έναντι 7.318 πέρυσι).

Το ιστορικό πρώην ΠΟΚ περνά πια στην ιστορία, με δεδομένο ότι από τις τρεις πάλαι ποτέ ισχυρές ομάδες του Λεκανοπεδίου, μόνο ο Ολυμπιακός παραμένει ψηλά. Η ΑΕΚ αγωνίζεται για την παραμονή της στη Σούπερ Λίγκα, ενώ στο τέλος του πρώτου γύρου βρίσκεται στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχει 20 βαθμούς, είναι όμως 9ος στη βαθμολογία, 19 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και 11 από τον δεύτερο ΠΑΟΚ.

Στο ξεκίνημα της σεζόν, οι νέοι παίκτες ήταν αυτοί για τους οποίους έγινε πολύς λόγος, με δεδομένο ότι ήταν αυτοί στους οποίους έπεσε ο λαχνός να σηκώσουν το βάρος ενός πρωταθλήματος στο οποίο δεν υπήρξαν ηχηρές μεταγραφές, οι περισσότερες ΠΑΕ βρίσκονται σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και οι μεταγραφές που έγιναν κάθε άλλο παρά ελκυστικές ήταν για τον φίλαθλο κόσμο. Κάποιες ομάδες, όπως για παράδειγμα η ΑΕΚ και ο Αρης, από την αρχή της σεζόν στηρίζονται αποκλειστικά σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, εκ των αποτελεσμάτων όμως φαίνεται πως αυτά τα νέα παιδιά δεν είναι έτοιμα να σηκώσουν το βάρος της φανέλας. Αποτέλεσμα; Η μεν ΑΕΚ είναι τελευταία –μαζί με την Κέρκυρα –στη βαθμολογία (12 πόντους), ενώ ο Αρης βρίσκεται στην προτελευταία θέση με έναν βαθμό παραπάνω.

Η παρουσία νέων παικτών στην 11άδα έγινε αναγκαστικά… της μόδας στο φετινό πρωτάθλημα. Στις περιπτώσεις που αυτές οι προσθήκες έγιναν με λογική και συνέπεια, όπως για παράδειγμα οι Μανωλάς και Μήτρογλου στον Ολυμπιακό, τόσο η ομάδα όσο και οι παίκτες βγαίνουν κερδισμένοι.

Η διαιτησία έδειξε κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου ότι παραμένει ο μεγάλος ασθενής του αθλήματος, τα φαινόμενα βίας έχουν περιοριστεί, ενώ είναι εμφαντική η απουσία των ποδοσφαιριστών εκείνων που θα συγκινήσουν τους φιλάθλους και θα αποτελέσουν την αφορμή να γίνουν και πάλι θαμώνες των κερκίδων.

ΤΖΙΜΠΟΥΡ

Ο γαλλοαλγερινός άσος του Ολυμπιακού είναι επικεφαλής στον πίνακα των σκόρερ του πρωταθλήματος με 12 τέρματα. Μάλιστα πέτυχε αυτά τα γκολ σε 11 παιχνίδια, στα οποία αγωνίστηκε στον πρώτο γύρο. Πέρυσι είχε σημειώσει 12 γκολ σε όλο το πρωτάθλημα, σε 21 παιχνίδια, και ήταν δεύτερος σκόρερ στον Ολυμπιακό πίσω από τον Κέβιν Μιραλάς. Το συμβόλαιο του Τζιμπούρ με τον Ολυμπιακό λήγει το καλοκαίρι και η ερυθρόλευκη ΠΑΕ θέλει να προχωρήσει στην ανανέωσή του, οι πληροφορίες όμως θέλουν τον παίκτη να βρίσκεται στο στόχαστρο ομάδων από τη Γαλλία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού φορούσε τη φανέλα του Πανιωνίου. Στη συνέχεια ανέλαβε προπονητής στην ομάδα της Νέας Σμύρνης και αν μη τι άλλο ξάφνιασε τον φίλαθλο κόσμο παρουσιάζοντας ένα αξιόμαχο σύνολο, παρά το μειωμένο μπάτζετ. Αν και τις τελευταίες αγωνιστικές ο Πανιώνιος έχει κολλήσει στους 21 βαθμούς, εν τούτοις βρίσκεται στο γκρουπ των ομάδων που διεκδικούν την είσοδό τους στα πλέι οφ.

Δ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Με επτά γκολ βρίσκεται στην τρίτη θέση του πίνακα των σκόρερ της Σούπερ Λίγκας. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος παρουσιάζεται πιο ώριμος από ποτέ και δείχνει ότι μπορεί να είναι ο οδηγός του Πανθρακικού στην προσπάθεια που κάνει η ομάδα της Κομοτηνής να παραμείνει στην κατηγορία.

ΦΕΡΕΪΡΑ

Είναι αλήθεια ότι ο Πορτογάλος είχε την εκτίμηση του κόσμου. Ομως με τα καμώματά του από την αρχή της σεζόν βρέθηκε στο στόχαστρο των φίλων και της διοίκησης του Παναθηναϊκού. Ετσι η απομάκρυνσή του μόνο έκπληξη δεν αποτέλεσε. Ισως μάλιστα και να άργησε…

ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ

Θεωρήθηκε από πολλούς το μαύρο πρόβατο για την κακή πορεία του ΠΑΟ στο ξεκίνημα της σεζόν, δεν τον ήθελε και ο Φερέιρα, κι έτσι έφυγε νωρίς. Πάντως, από τον Γενάρη θα τον βλέπουμε ξανά στα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, στον οποίο υπέγραψε για ενάμιση χρόνο.