Η Σαλντάνια ήταν νοσηλεύτρια υπηρεσίας και κρατούσε το τηλεφωνικό κέντρο του Νοσοκομείου Βασιλεύς Εδουάρδος Ζ’ στις 5.30 το πρωί της περασμένης Τρίτης, όταν ήρθε το τηλεφώνημα. Το ιδιωτικό νοσοκομείο με το μεγαλύτερο κύρος στη Βρετανία, το οποίο προτιμούν γαλαζοαίματοι και πλούσιες διασημότητες, δεν απασχολεί εκπαιδευμένο προσωπικό για το τηλεφωνικό κέντρο τη νύχτα. Ετσι είχε ζητηθεί από τη Σαλντάνια να απαντά στα τηλέφωνα, κάτι που θεωρούσε πλέον ρουτίνα.

Στο τμήμα VIP του νοσοκομείου, η δούκισσα του Κέμπριτζ κοιμόταν αναρρώνοντας από σοβαρές ναυτίες της εγκυμοσύνης. Το πρωτόκολλο του νοσοκομείου απαγορεύει να διαβιβάζονται στην πτέρυγα αυτή τηλεφωνήματα που γίνονται στον δημόσιο τηλεφωνικό αριθμό του. Ωστόσο η ινδικής καταγωγής Σαλντάνια φαίνεται πως ήταν σίγουρη ότι η γυναίκα με την αυστραλιανή προφορά που ρωτούσε για την εγγονή της ήταν πράγματι η Βασίλισσα. Ετσι πέρασε το τηλεφώνημα κατευθείαν στη συνάδελφό της που δούλευε στην πτέρυγα VIP. Αυτή αποκάλυψε πως η δούκισσα πέρασε καλή νύχτα χωρίς συμπτώματα ναυτίας.

Ωρες αργότερα, όταν η συνομιλία μεταδόθηκε από ραδιοσταθμό στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, αποκαλύφθηκε πως αυτοί που τηλεφώνησαν ήταν δύο παρουσιαστές που έκαναν φάρσα. Η Μελ Κρεγκ είχε προσποιηθεί τη βασίλισσα και ο Μάικλ Κρίστιαν, του οποίου ήταν μόλις η δεύτερη ημέρα στον σταθμό, υποδύθηκε τον πρίγκιπα Κάρολο της Ουαλίας. Αμφότεροι είπαν πως εξεπλάγησαν με την ευκολία που πέτυχε η φάρσα τους, η οποία αρχικά τους φαινόταν παρατραβηγμένη για να πετύχει…

Ενώ το τηλεφώνημα «έπαιζε» ξανά και ξανά στο Ιντερνετ, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η σύζυγός του Κάθριν εξέφρασαν ιδιωτικά τον θυμό τους για την παραβίαση –παρότι ο πρίγκιπας είχε αστειευτεί στη συνέχεια με το περιστατικό. Για τη Σαλντάνια, όμως, φαίνεται πως το πράγμα δεν ήταν καθόλου αστείο. Συνάδελφοί της την περιγράφουν ως πιστή, άξια και σκληρά εργαζόμενη νοσηλεύτρια. Πηγές στο νοσοκομείο είπαν στους «Σάντεϊ Τάιμς» ότι «τραυματίστηκε ψυχικά» όταν έμαθε ότι εξαπατήθηκε.

Την Παρασκευή, λίγο μετά τις 9.30 το πρωί, το πτώμα της Τζασίντα Σαλντάνια βρέθηκε στο κτίριο των νοσηλευτριών, που απέχει μερικά μέτρα από το νοσοκομείο. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε επιτόπου. Η Αστυνομία δεν έχει προσδιορίσει ακόμη την αιτία θανάτου, άνθρωποι από το Λονδίνο μέχρι το Σίδνεϊ όμως θεωρούν πως έχασε τη ζωή της εξαιτίας του στρες από την τηλεφωνική φάρσα.

Πηγές στο νοσοκομείο επιμένουν πως η Σαντάνια δεν τιμωρήθηκε ούτε της έγινε κάποια σοβαρή «ανάκριση» σχετικά με τον χειρισμό του επίμαχου τηλεφωνήματος. Η συνάδελφός της, η οποία δεν κατονομάστηκε, λέγεται πως είναι επίσης «απίστευτα ταραγμένη».