Ο Σάντος ετοιμάζεται για τη Βραζιλία, ενώ έχει στο μυαλό του τον Παναγιώτη Ταχτσίδη υπολογίζοντας ότι μπορεί να του δώσει τις λύσεις που επιζητά στην καλύτερη μεσοεπιθετική λειτουργία της Εθνικής. Ο Πορτογάλος αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα στη Σλοβακία είδε στο κινητό του τηλέφωνο να φθάνει ένα μήνυμα από τον συμπατριώτη του Ζοζέ Μουρίνιο, που του έγραφε «θαυμάζω την ομάδα σου για τα… καρύδια της».

Για να παραμείνει όμως ανταγωνιστική η Εθνική και να βρεθεί το καλοκαίρι του 2014 στη Βραζιλία χρειάζεται σκληρή δουλειά. Αυτό το γνωρίζει καλά ο Σάντος, όπως συγχρόνως ξέρει ότι οι παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει δεν είναι πολλές.

Ο Σάντος μαζί με τον βοηθό του Ρικάρντο Σάντος και τον Τάκη Φύσσα θα ταξιδέψουν τη Δευτέρα στη Βραζιλία, προκειμένου να πάρουν πρώτη γεύση από τις πόλεις και τα στάδια όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του Μουντιάλ. Παράλληλα η ελληνική αποστολή θα τσεκάρει ξενοδοχεία και προπονητικά κέντρα τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Εθνική στην περίπτωση που προκριθεί στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Ο πετυχημένος τρόπος με τον οποίο ο Μαλεζάς κάλυψε το κενό του Κυριακού Παπαδόπουλου (με τη Βοσνία) και στη συνέχεια η πολύ καλή εμφάνιση στη Σλοβακία, με την οποία ο Σιόβας δεν άφησε να φανεί το κενό από τις απουσίες στο κέντρο της ελληνικής άμυνας, αποτελεί μια θετική εικόνα για τον ομοσπονδιακό προπονητή. Μια εικόνα που θα ήθελε να υπάρχει σε ανάλογα περιστατικά, τόσο στη μεσαία γραμμή, όσο και στην επίθεση.

Στα επόμενα φιλικά παιχνίδια της Εθνικής, αρχής γενομένης από αυτό με την Ιρλανδία στο Δουβλίνο (14/11), ο Σάντος ετοιμάζεται να καλέσει για πρώτη φορά στην Εθνική τον Παναγιώτη Ταχτσίδη. Εναν παίκτη ο οποίος έχει κερδίσει φέτος θέση βασικού με τη Ρόμα. Ο Ταχτσίδης αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή, έχει πολύ καλή πάσα και εξαιρετικό σουτ. Στοιχεία που σε μεγάλο βαθμό λείπουν από τους επιθετικούς μέσους που έχει στη διάθεσή του ο ομοσπονδιακός τεχνικός. Συγχρόνως, ο Σάντος αναμένεται να επαναφέρει στην ομάδα τον Παναγιώτη Κονέ, ο οποίος μπορεί με τη σειρά του να βοηθήσει στη μεσοεπιθετική λειτουργία της ομάδας.

Από εκεί και πέρα, για τον Πορτογάλο δεν υπάρχουν άλλα πράγματα τα οποία μπορεί να ελέγξει ή στα οποία μπορεί να παρέμβει. Αυτό που εύχεται και ελπίζει, είναι οι διεθνείς οι οποίοι αποτελούν την 23άδα να έχουν παιχνίδια στα πόδια τους και κατ’ επέκταση καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό.