Αν και το παγωτό έλκει την καταγωγή του από τη Μεσοποταμία, η σύγχρονη κρεμώδης εκδοχή του φέρει τη σφραγίδα της ιταλικής επινοητικότητας. Ηταν φυσικό, επομένως, το πρώτο Μουσείο Παγωτού στον κόσμο να εγκαινιαστεί στην Ιταλία κι εκεί να φιλοξενείται και μια σχολή, οι καθηγητές της οποίας διδάσκουν στους σπουδαστές της τα μυστικά της παρασκευής του εκλεκτού εδέσματος. Είναι βέβαια κάτι που δεν μπορούσε να φανταστεί ο φλωρεντινός αλχημιστής Κόζιμο Ρουτζέρι όταν δημιουργούσε πριν από πέντε αιώνες το πρώτο παγωτό στη σύγχρονη Ιστορία, ούτε και η Αικατερίνη των Μεδίκων όταν κατακτούσε με το έδεσμα του αλχημιστή τους ουρανίσκους και μαζί με αυτούς τις καρδιές των επικίνδυνων Γάλλων. Οπως εξηγεί η ιστορικός Λουτσιάνα Πολιότι, το παγωτό ήταν σύμβολο εξουσίας και οι ευγενείς το χρησιμοποιούσαν για να αυξήσουν το κύρος τους. «Ο πάγος και το αλάτι ήταν ακριβά αγαθά εκείνη την εποχή που μόνο οι αριστοκράτες μπορούσαν να αγοράσουν», προσθέτει η ίδια.
Το Μουσείο Παγωτού εγκαινιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στην πόλη Αντζολα ντελ Εμίλια, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Μπολόνια, και είναι το πρώτο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στην ιστορία, στην κουλτούρα και στην τεχνολογία του εδέσματος. Το κτίριο καλύπτει μια έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ η κατασκευή του στοίχισε 1,5 εκατ. ευρώ. Βασικός χρηματοδότης ήταν η παγωτοβιομηχανία Carpigiani, ένας κολοσσός του τομέα με θυγατρικές σε 12 χώρες και τζίρο που φτάνει τα 146 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Οι επισκέπτες του μουσείου μαθαίνουν τα πάντα για την ιστορία του παγωτού – από τα πρώτα δείγματα της αρχαιότητας έως τα παγωμένα σερμπέτια κινεζικής προέλευσης. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται μια παλιά γραπτή αραβική συνταγή για το σιρόπι, μια πραγματεία του ναπολιτάνου φυσικού Φίλιπο Μπαλντίνι που αναφέρεται στις θεραπευτικές ιδιότητες του παγωτού, καθώς και είκοσι παγωτομηχανές, μεταξύ των οποίων και η πρώτη αυτόματη, η οποία χρονολογείται το 1931.
«Λε Προκόπ». Ιταλός ήταν και ο πρώτος παγωτατζής στην ιστορία. Λεγόταν Φραντσέσκο Προκόπιο Κούτο και ξεκίνησε τη δουλειά του το 1686 ενώ στη συνέχεια άνοιξε ένα κατάστημα στο Παρίσι, το «Λε Προκόπ», που υπάρχει μέχρι σήμερα. Τα παγωτά του Κούτο ήταν η πρώτη πράξη εκδημοκρατισμού του εδέσματος, που σήμερα κατακτά τις νέες αγορές. Στη σχολή παγωτού, που βρίσκεται δίπλα στο μουσείο και λειτουργεί από το 2003, φοιτούν πολλοί ξένοι σπουδαστές. «Θέλω να ανοίξω τη δική μου τζελατερία στη Μανίλα» δηλώνει ένας 31χρονος Φιλιππινέζος που φιλοδοξεί να βάλει κι αυτός το λιθαράκι του στην ιστορία του παγωτού.