Πρόταση να μετατραπεί σε ιδιώνυμο αδίκημα η χρήση της κουκούλας στις διαδηλώσεις έφερε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο νεοεκλεγείς με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αρεοπαγίτης και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή όπου συζητείται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη λήψη μέτρων σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου 2012 στο Κέντρο της Αθήνας, εξέφρασε την άποψη ότι θα ζητήσει να γίνει ιδιώνυμο αδίκημα το να φορά κάποιος διαδηλωτής κουκούλα.

Ηδη ο περίφημος κουκουλονόμος, που θεσπίστηκε το 2010, ορίζει ότι όσοι φορώντας κουκούλες, με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, παίρνουν μέρος σε πορείες και συμμετέχουν σε έκνομες ενέργειες (π.χ. κλοπές, φθορές, εμπρησμοί) αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Σύμφωνα με τον νόμο, όταν η δίωξη ασκείται με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του κουκουλονόμου, ακόμα και για αδικήματα που σύμφωνα με τις διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου είναι πλημμελήματα, η αξιόποινη πράξη αναβαθμίζεται σε κακούργημα.

Ετσι, οι δράστες που συλλαμβάνονται οδηγούνται στον ανακριτή, ενώ πολλές φορές έχουν οδηγηθεί στη φυλακή. Οσους δε από αυτούς μετά το τέλος της δικαστικής έρευνας παραπεμφθούν σε δίκη, αρμοδιότητα να τους κρίνει έχει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Με την προτεινόμενη θέσπιση εκ μέρους του κ. Αθανασίου ως ιδιώνυμου αδικήματος αρκεί για την τιμωρία του δράστη η συμμετοχή του και μόνο σε πορεία φορώντας κουκούλα, χωρίς κατ’ ανάγκη αυτή να συνοδεύεται από την τέλεση άλλης αξιόποινης πράξης. Το σημαντικό όμως που διευκρινίζεται εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών είναι η έννοια της κουκούλας. Ως τέτοια δεν νοείται η κουκούλα μιας μπλούζας ή ενός φούτερ, αλλά ειδικά κατασκευασμένη κουκούλα, κράνος ή οτιδήποτε χρησιμοποιείται με στόχο να κρύβει τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Στον περιορισμό των διαδηλώσεων, ωστόσο, αντέδρασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης και Μαρία Κανελλοπούλου λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση χρειάστηκε επτά μήνες για να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τη συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου προκειμένου να πληρωθούν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες που είχαν καταθέσει αιτήσεις αποζημίωσης.

Συγκεκριμένα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι η περιφέρεια δέσμευσε 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης μένουν 7 εκατομμύρια ευρώ για «απευθείας αναθέσεις».

«Ψάξτε το οικονομικό» είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, ενώ ανέφερε πως η συγκεκριμένη διαδήλωση αποτέλεσε «ημερομηνία-ορόσημο που σφράγισε τα γεγονότα και άλλαξε τους πολιτικούς συσχετισμούς» και στη συνέχεια η κ. Κανελλοπούλου κατήγγειλε ότι εκείνη την ημέρα «κουκουλοφόροι ανεβοκατέβαιναν στα λεωφορεία των ΜΑΤ».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής υποστήριξε πως «αυτές οι προβοκατόρικες δυνάμεις συχνά δρουν σε αγαστή συνεργασία με τις δυνάμεις καταστολής και τις κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής ο κ. Χ. Αθανασίου, στη συγκεκριμένη διαδήλωση στο Κέντρο της Αθήνας 21 περίπτερα υπέστησαν ζημιές μέχρι 1.000 ευρώ, άλλες 216 επιχειρήσεις είχαν ζημιές έως 15.000 ευρώ, ενώ για 35 επιχειρήσεις η συνολική ζημιά ανήλθε άνω των 15.000 ευρώ.

Υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκαν τα άλλα κόμματα της Βουλής, ενώ το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι θα τοποθετηθούν όταν αυτό κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το προσεχές διάστημα.