Στο εν λόγω ξενοδοχείο, καθώς και σε ένα μεζεδοπωλείο, διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί το κλείσιμο των δύο επιχειρήσεων για πέντε ημέρες.

Το υπουργείο Εργασίας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πάταξη της μαύρης εργασίας. Το σχετικό ποσοστό στη χώρα μας έχει εκτιναχθεί στο 35%, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 500.000 εργαζόμενοι απασχολούνται ανασφάλιστοι. Οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, από την άλλη, φτάνουν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Πρωταθλητές στην ανασφάλιστη εργασία είναι επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης αλλά και του λιανικού εμπορίου.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, οπότε πραγματοποιήθηκαν συνολικά 29.790 έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ελέγχθηκαν 29.560 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 10.603 βρέθηκαν να εργάζονται ανασφάλιστοι. Από αυτούς οι 6.102 ήταν Ελληνες και οι 4.501 αλλοδαποί.

Η μαύρη ή αδήλωτη εργασία εκτινάσσεται κυρίως στις τουριστικές περιοχές, όπως αποκαλύπτουν έλεγχοι των μεικτών κλιμακίων του ΙΚΑ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του ΣΔΟΕ από τις αρχές του καλοκαιριού. Ειδικότερα, προέκυψε ότι στην Κρήτη το 43% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, στην Κέρκυρα το ποσοστό φτάνει το 46% και στη Ρόδο το 29%. Οπως έχει διαπιστώσει το υπουργείο Εργασίας, όλοι όσοι έχουν ήδη συλληφθεί να απασχολούν ανασφάλιστους επιδίδονται ταυτόχρονα σε συστηματική φοροδιαφυγή.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε δηλώσει στα «ΝΕΑ» μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ότι «η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την παραβατικότητα», αναφέροντας πως επιχειρήσεις που θα εντοπιστούν να έχουν αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπίζονται με μεγάλη αυστηρότητα. «Θα κλείσω και επιχειρήσεις ξεκινώντας από την εκλογική μου περιφέρεια (σ.σ.: είναι βουλευτής Κυκλάδων με καταγωγή από τη Νάξο). Ενα κράτος για να είναι αυστηρό πρέπει να είναι πρώτα δίκαιο», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η τακτική που θα ακολουθείται από εδώ και στο εξής είναι ότι την πρώτη φορά που θα βρεθεί επιχείρηση να απασχολεί αδήλωτους εργαζομένους θα της επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα. Αν η ίδια επιχείρηση συλληφθεί για δεύτερη φορά να έχει ανασφάλιστους εργαζομένους, τότε θα προβλέπεται η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της, ενώ την τρίτη φορά – αν υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα – θα κλείνει οριστικά και επίσης θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της. Σύμφωνα με το έως τώρα νομοθετικό καθεστώς, τα πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας κυμαίνονταν από 500 έως 50.000 ευρώ.