Ανοιχτό το θέμα για αλλαγές στο καθεστώς τακτοποίησης των αυθαιρέτων αφήνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση από το ΥΠΕΚΑ εξετάζουν από το να δοθεί νέα παράταση μέχρι να αυξηθούν οι δόσεις και να μειωθούν τα πρόστιμα.

«Στόχος μας είναι το κλίμα να γίνει πιο φιλικό για τους ιδιοκτήτες που θέλουν να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους» λένε πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Μέχρι στιγμής από το ΥΠΕΚΑ δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα, ωστόσο η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Και αυτό διότι στις 14 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης. Αν τελικά δεν δοθεί νέα παράταση, οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Ενδεικτικό της πρόθεσης για αλλαγή στο σκηνικό της τακτοποίησης είναι η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος Ευάγγελου Λιβιεράτου, ο οποίος (μιλώντας στο Mega) χαρακτήρισε «μείζον» το θέμα των αυθαιρέτων λέγοντας ότι «απασχολεί και τον Πρωθυπουργό».

Σημειώνεται ότι μείωση των προστίμων κατά 40% έχουν ήδη ζητήσει οι κατασκευαστές, ενώ έχει «πέσει» και η πρόταση για κανονισμό των δόσεων με βάση και εισοδηματικά κριτήρια. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί γύρω στις 400.000 αιτήσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων και από τα δηλωθέντα έχουν εισπραχθεί περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) εκτιμούν ότι έως τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχει ξεκαθαρίσει η διαδικασία για τη μερική επιστροφή χρημάτων από την τακτοποίηση αυθαιρέτων στην περίπτωση που έχει γίνει λάθος. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουν καταγραφεί από τον μηχανικό μεγαλύτερα μεγέθη αυθαιρέτου και στο ενδιάμεσο να έχουν γίνει καταβολές εφάπαξ ή σε δόσεις ή να έχουν γίνει άλλα υπολογιστικά ή ποσοτικά σφάλματα.

Στο μεταξύ, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να διευκρινιστεί τι πρόκειται να γίνει με τους περίπου 60.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση τακτοποίησης χωρίς να έχουν δημόσια έγγραφα (όπως είναι οι αεροφωτογραφίες) που να πιστοποιούν τον χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει μπλοκάρει με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απεφάνθη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία για την τακτοποίηση για όσους ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αποδείξουν με αεροφωτογραφίες ή άλλα δημόσια έγγραφα τον χρόνο αποπεράτωσης και επικαλούνται ιδιωτικά έγγραφα ή υπεύθυνες δηλώσεις.