Οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων της Ισπανίας συναντήθηκαν στις αρχές Ιουλίου με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ προκειμένου να την ενημερώσουν για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας στη χώρα τους, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Τη συνάντηση ζήτησαν οι ισπανοί συνδικαλιστές μέσω του Μίχαελ Σόμερ, του σοσιαλδημοκράτη προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων, που είναι η πιο σημαντική συνδικαλιστική οργάνωση της Γερμανίας.

Ετσι στις 11 το πρωί της 5ης Ιουλίου ο Κάντιντο Μέντεζ και ο Ιγκνάσιο Φερνάντεζ Τότσο, γενικοί γραμματείς των συνδικάτων UGT και Comisiones Obreras αντίστοιχα, πέρασαν το κατώφλι της καγκελαρίας στο Βερολίνο, ενώ ο Πρωθυπουργός της χώρας τους Μαριάνο Ραχόι, ήδη έξι μήνες στην κυβέρνηση, δεν είχε δώσει καμιά απάντηση στα συνεχή τους αιτήματα – τους είδε όμως ξαφνικά ακριβώς την επόμενη ημέρα. Σκοπός των συνδικαλιστών ήταν να ενημερωθεί η γερμανίδα Καγκελάριος για τις συνθήκες που επικρατούν στην ισπανική αγορά εργασίας και εκείνη ζήτησε να κρατηθεί η συνάντησή τους μυστική.

Στη συνάντηση μαζί με την Καγκελάριο ήταν τρεις συνεργάτες της – και οι τρεις πολύ νέοι, όπως σχολίασαν οι συνδικαλιστές. Η Καγκελάριος έσπευσε να αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ραχόι, τις οποίες χαρακτήρισε απαραίτητες. Ομως οι συνδικαλιστές εξέφρασαν αντίθετη άποψη, καθώς αυτές δεν αντιμετωπίζουν καθόλου το φλέγον ζήτημα της ανεργίας. Η Μέρκελ έδειξε ενημερωμένη και ρώτησε τόσο για τα οικονομικά προβλήματα των αυτόνομων περιφερειών όσο και για τις μεγάλες διαδηλώσεις των ανθρακωρύχων.

Η Ανγκελα Μέρκελ ολοκλήρωσε τη συνάντηση λέγοντας ότι δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις άλλων χωρών, είναι πρόθυμη όμως να υποστηρίξει τον κοινωνικό διάλογο στην Ευρώπη.