Στην «ελαχιστοποίηση του πόνου» στοχεύει η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να λάβει μέτρα που θα συμφωνηθούν από κοινού με την τρόικα. Κατά τις διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν σοβαρές διαφωνίες, με τις αποκρατικοποιήσεις και το κούρεμα μισθών να αποτελούν σημεία αιχμής.
«Προσπάθειά μας είναι ο πόνος να είναι λιγότερο δυνατός», είπε στον σταθμό ΡΙΚ o κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή. Και συμπλήρωσε ότι «κάποιες μικρές θυσίες θα πρέπει να γίνουν για το καλό του τόπου», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών.
Οι δηλώσεις του αποτέλεσαν «απάντηση» στα χθεσινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση της τρόικας με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομιοσματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου κάλεσε όλους να συνειδητοποιήσουν ότι τα μέτρα θα προκαλέσουν πόνο, αλλά θα είναι ηπιότερα σε σχέση με την Ελλάδα.
Η ίδια, κατά την ίδια συνάντηση, έθεσε στο τραπέζι τον ενδεχόμενο κίνδυνο για στάση πληρωμών μετά τον Οκτώβριο και πρόσθεσε ότι η ύφεση θα είναι αναπόφευκτη για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων ολοκληρώθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, με σημαντικές διαφωνίες μεταξύ Λευκωσίας και τρόικας.

Οπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο υπουργός Συγκοινωνιών Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος μετέχει στην υπουργική επιτροπή που συνομιλεί με τους εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η κυπριακή κυβέρνηση εγείρει ενστάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, για τις περικοπές μισθών, καθώς επίσης για τη μη καταβολή του δέκατου τρίτου μισθού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Συλικιώτης χαρακτήρισε «εγκληματικό» να δημιουργείται η εικόνα ότι «η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται υπό κατάρρευση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από