Λίγο προτού συναντήσει την τρόικα ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε εξηγήσει σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ θα έχουν τόσο αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία που οπωσδήποτε πρέπει να διαχυθούν στον χρόνο με την εξασφάλιση της παράτασης υλοποίησης του προγράμματος. Τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στο ΠΑΣΟΚ προκαλούν οι «παρεμβάσεις» στις συντάξεις: σύμφωνα με πληροφορίες, προσεγγίζουν το ένα τρίτο των μέτρων που περιλαμβάνονται στα 11,5 δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να πλησιάσει τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί οικονομικά παρουσιάζοντας μια σειρά από μέτρα για την ανακούφισή τους.

1 Η πρώτη πρωτοβουλία του αφορά τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους. Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να εφαρμόσουν όλες οι τράπεζες για καταναλωτικά στεγαστικά δάνεια τους κανόνες που έχουν νομοθετηθεί για τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, σύμφωνα με τους οποίους η μηνιαία δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 3/10 του μηνιαίου μισθού ή τα 4/10 του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος.

2 Η δεύτερη κοινωνική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ αφορά την αύξηση των πόρων κατά 400 εκατ. ευρώ για τις πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων με προγράμματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν 12.000 ανθρώπους να βρουν δουλειά. Επίσης, υποστηρίζει την επέκταση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, η οποία μπορεί να καλύψει 130.000 άτομα ως το τέλος του 2013 και να δημιουργήσει 5.000 θέσεις εργασίας.

3 Η τρίτη πρωτοβουλία αφορά την εξασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για τους πολίτες και κυρίως για τις νέες γενιές, σε μια εποχή όπου τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, με τη δημιουργία ειδικού κεφαλαίου με την επωνυμία Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.