Το πρώτο κρίσιμο τεστ θα περάσει η τρικομματική κυβέρνηση τη Δευτέρα, καθώς ο Πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσουν για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ της διετίας 2013-2014. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκτός από το μήνυμα ελπίδας προς την Ελλάδα, έκανε σαφές προς την ελληνική πλευρά ότι θα πρέπει να παρουσιάσει έργα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, διότι ίσως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον Πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε σημεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, μεταξύ των οποίων και την επιμήκυνση. Τα στοιχεία αυτά θα μεταφερθούν στους εταίρους και θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης στα πολιτικά οργανα της ΕΕ. Η τρόικα έδειξε ότι κατανοεί τη λειτουργία μιας κυβέρνησης που στηρίζεται από τρία διαφορετικά κόμματα και γι’ αυτό δόθηκε στην ελληνική πλευρά και το περιθώριο τριών ημερών ακόμη ώστε να εξειδικευθούν τα μέτρα. Εξειδίκευση την οποία θα κάνουν οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης τη Δευτέρα.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει στους κυβερνητικούς εταίρους το μήνυμα Μπαρόζο «στηρίζουμε την Ελλάδα, περιμένουμε αποτελέσματα», αλλά και τον δραματικό τόνο της φράσης «μπορεί να μην υπάρξει άλλη ευκαιρία». Οπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο εταίροι έχουν κατανοήσει το πλαίσιο και αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των αποφάσεων. Αυτό πάντως που περιμένει η τρόικα είναι ότι τη Δευτέρα θα πρέπει ο κατάλογος να έχει συγκεκριμένα μέτρα και αριθμούς και να ξεφεύγει από το «πλαίσιο ή περίγραμμα». Το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής έθεσε ευθέως στην τρόικα ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπαινισσόμενος ότι αν αυτό δεν συμφωνηθεί, τότε το πρόγραμμα θα τιναχτεί στον αέρα. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, μολονότι δεν αιφνιδιάστηκαν ακούγοντας το αίτημα της επιμήκυνσης, έδειξαν να ξαφνιάζονται από τους τόνους τους οποίους χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιγράφοντας το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο θα βρεθεί η χώρα σε περίπτωση που οι εταίροι μας δεν συμφωνήσουν στη διαδικασία της παράτασης.

Η σκλήρυνση της στάσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους τροϊκανούς, αλλά οι αποστάσεις που έχει πάρει συνολικά τις τελευταίες ημέρες από την κυβέρνηση έδειξαν για μία ακόμη φορά τη διάθεσή του να καταστήσει διακριτή τη διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ στους χειρισμούς που άπτονται του τομέα της οικονομίας.