Ενας νεαρός Σύρος εμφανίστηκε πριν από μια εβδομάδα σε ένα κομψό κτίριο γραφείων στη Βηρυτό και χωρίς να αποκαλύψει το όνομά του ζήτησε να μιλήσει σε έναν άλλον Σύρο που εργαζόταν εκεί, έναν μορφωμένο άνδρα που είχε φύγει από τη χώρα του πριν από λίγους μήνες. Ο επισκέπτης είπε: «Με έστειλαν σε σένα οι σεμπάμπ» (σεμπάμπ μεταφράζεται ως «οι νέοι» ή «τα παιδιά» και σήμαινε ότι ο άνδρας συνεργαζόταν με την ένοπλη συριακή Αντίσταση). «Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου».
Οπως περιγράφει στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ, η ιστορία που διηγήθηκε ο νεαρός άνδρας ήταν ανατριχιαστική. Η Δαμασκός είναι έτοιμη να δεχθεί επίθεση, αλλά οι ένοπλοι βρίσκονται εκτός ελέγχου. «Κάποιοι από τους δικούς μας παίρνουν ναρκωτικά», είπε ο επισκέπτης. «Σκοτώνουν όποιον βρουν. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για το τι θα κάνουν κάποιοι από αυτούς. Εάν μπουν στο Μάλκι (μια μεσοαστική περιοχή της κεντρικής Δαμασκού), δεν θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσους ζουν εκεί. Είμαστε εναντίον των σαλαφιστών που μάχονται - υπάρχουν καλοί Σύροι, Δρούζοι και αλεβίτες που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους μαζί μας. Ομως, εάν καταλάβουμε τη Δαμασκό, δεν ξέρουμε πώς να διοικήσουμε μια μικρή πόλη, πόσω μάλλον μια ολόκληρη χώρα».
Ηταν μια ιστορία ενός πραγματικού εμφυλίου πολέμου. Υπάρχουν κακοί μαζί με τους καλούς και καλοί μαζί με τους κακούς. Ομως ο σεχταρισμός πλήττει τη συριακή εξέγερση. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ένας Σύρος μετέφερε στον Φισκ ότι «σφάζουν ανθρώπους στα χωριά γύρω από τη Δαμασκό». Πρόσθεσε ότι γυναίκες βιάζονται έξω από την πόλη Χομς και οι βιαστές προέρχονται και από τις δύο πλευρές. Ο Σύρος στη Βηρυτό τα γνώριζε όλα αυτά και έδωσε στον επισκέπτη συμβουλές: «Οργανώστε επιτροπές σε κάθε γειτονιά, καλοντυμένοι άνδρες που θα αναγνωρίζονται ξεκάθαρα και θα πρέπει να προστατεύουν τους πάντες - χριστιανούς, Δρούζους, σουνίτες, αλεβίτες, τους πάντες».
Πέντε ημέρες αργότερα, ο ίδιος Σύρος έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν άγνωστο στη Δαμασκό. «Αφεντικό, πάρε την οικογένειά σου από εδώ». Περισσότεροι από 50.000 Σύροι πιστεύεται ότι διέφυγαν στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Φισκ, ο σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ δέχθηκε μια συμβουλή τον περασμένο μήνα από έναν Σύρο με διεθνείς διασυνδέσεις: εάν σταματούσε τις επιθέσεις εναντίον των πολιτών, οι Ευρωπαίοι θα τον άφηναν να παραμείνει στην εξουσία για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια - επειδή η Δύση επιθυμεί απευθείας πετρελαιαγωγούς από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία μέσω Ιορδανίας και Συρίας έως τη Μεσόγειο, προκειμένου να σταματήσει η ρωσική κυριαρχία στις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη. Η απάντηση του Ασαντ ήρθε στην πιο πρόσφατη ομιλία του: «Υπάρχουν άνθρωποι με πατριωτικές προθέσεις», είπε. «Δεν γνωρίζουν όμως τη φύση αυτής της σύγκρουσης». Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ο ίδιος ο Ασαντ που δεν έχει κατανοήσει τη «φύση» αυτής της σύγκρουσης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από