Η τρόικα δεν δέχθηκε τελικά το χαράτσι για τα ακίνητα να πληρωθεί χωριστά από τους λογαριασμούς με το σκεπτικό ότι ο πιο σίγουρος εισπρακτικός μηχανισμός αυτή τη στιγμή είναι της ΔΕΗ. Ετσι, αν κάποιοι θελήσουν να μην πληρώσουν το χαράτσι αλλά να εξοφλήσουν μόνο το ρεύμα, θα θεωρηθεί ληξιπρόθεσμο το σύνολο της αξίας του λογαριασμού.

Τη λίστα με τα ονόματα όσων δεν πληρώσουν το τέλος η ΔΕΗ υποχρεούται να τη στείλει στις Εφορίες προκειμένου εκείνες να αποφασίσουν για την επιβολή προστίμων και αν θα προχωρήσουν σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (π.χ. κατασχέσεις).

Ως προς το ύψος των επιβαρύνσεων (ανά τιμή ζώνης και οι συντελεστές παλαιότητας), ισχύουν οι περσινές κλίμακες.

«ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύουν σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για το χαράτσι με 30 ερωτήσεις – απαντήσεις.

1Σε ποιον επιβάλλεται το τέλος; Το τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής καθενός επιμερίζεται και το τέλος.

2Σε ποια ακίνητα επιβάλλεται; Στις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται για οικιακή ή εμπορική χρήση και οι οποίες αποτελούν και τη βάση για το τέλος της ακίνητης περιουσίας υπέρ των ΟΤΑ.

3Ποιος το πληρώνει;

Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου που το πληρώνει μαζί με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, καταβάλλει το τέλος και μετά αυτό συμψηφίζεται με οφειλόμενα ή μελλοντικά ενοίκια προς τον ιδιοκτήτη.

4Πότε θα καταβληθεί;

Σε πέντε διμηνιαίες δόσεις αντί των δύο που ίσχυσαν για το 2011.

5Πότε θα ταχυδρομηθούν οι πρώτες παρτίδες;

Προς το τέλος του μηνός ή στις αρχές Αυγούστου. Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ έχουν ξεκινήσει τις ετοιμασίες.

6Τι γίνεται αν δεν πληρωθεί; Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου του Επικρατείας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κόβεται το ρεύμα, αντίθετα από ό,τι ίσχυε πέρυσι. Ηδη για τα ποσά του τέλους του 2011 που δεν εξοφλήθηκαν η ΔΕΗ έχει αποστείλει λίστα με ονόματα στις Εφορίες για να καταλογίσουν πρόστιμα και να κινήσουν διαδικασίες ακόμη και κατασχέσεων. Αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει.

7Η ΔΕΗ θα αποστείλει λίστα στην Εφορία ακόμη και αν δεν πληρωθεί η 1η δόση;

Δεν έχει διευκρινιστεί. Δεν είναι δηλαδή ξεκάθαρο αν η ΔΕΗ θα αποστέλλει τη λίστα με όσους δεν πλήρωσαν στις Εφορίες εφόσον δεν καταβάλλουν τη 1η δόση του τέλους ή όλες μαζί.

8Πώς υπολογίζεται το τέλος; Με έναν πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου με τον συντελεστή επιβάρυνσης σε ευρώ (ανάλογα με την τιμή ζώνης) και με τον συντελεστή προσαύξησης ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου.

9Ποιοι είναι οι συντελεστές με βάση την τιμή ζώνης; Για τις ευπαθείς ομάδες 0,5 ευρώ, 3 ευρώ για ακίνητα σε περιοχή με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ/τ.μ., 4 ευρώ για ακίνητα σε περιοχή με τιμή ζώνης 501-1.000 ευρώ/τ.μ., 5 ευρώ (1.001-1.500 ευρώ/τ.μ.), 6 ευρώ (1.501-2.000 ευρώ/τ.μ.), 8 ευρώ (2.001-2.500 ευρώ/τ.μ.), 10 ευρώ (2.501-3.000 ευρώ/τ.μ.), 12 ευρώ (3.001-4.000 ευρώ/τ.μ.), 14 ευρώ (4.001-5.000 ευρώ/τ.μ.), 16 ευρώ (5.001 ευρώ/τ.μ. και άνω).

10Ποιοι είναι οι συντελεστές παλαιότητας;

Για τα καινούργια ακίνητα (0-4 έτη) είναι 1,25. Από εκεί και πέρα, 1,20 για ακίνητα ηλικίας 5-9 έτη, 1,15 για όσα έχουν ηλικία 10-14 έτη, 1,1 για τα ηλικίας 15-19 έτη, 1,05 για ακίνητα μεταξύ 20-25 ετών και 1 για τα ακίνητα ηλικίας 26 ετών και άνω.

11Πόσο θα πληρώσει, για παράδειγμα, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ. ηλικίας 4 ετών στην Αγία Παρασκευή;

Εφόσον βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.001-2.500 ευρώ, ο συντελεστής είναι 8 ευρώ. Επειδή μέχρι τα 4 έτη θεωρείται νεόδμητο, επιβαρύνεται με συντελεστή παλαιότητας 1,25. Αρα θα πληρώσει 1.000 ευρώ (100 τ.μ. επί 8 ευρώ επί 1,25).

12Σε τι ποσοστό δηλαδή φτάνει η προσαύξηση στα νεόδμητα ακίνητα;

Στο 25%.

13Υπάρχει κάποια αλλαγή ως προς τους υπόχρεους ή ως προς εκείνους που εξαιρούνται;

Καμία απολύτως. Ισχύει ό,τι ακριβώς και το 2011, τουλάχιστον με βάση τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα.

14Τι ισχύει για τους ανέργους;

Απαλλάσσονται από το ειδικό τέλος ακινήτων μακροχρόνια άνεργοι και εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ εφόσον την προηγούμενη χρονιά το οικογενειακό τους εισόδημα ήταν χαμηλότερο από 12.000 ευρώ (προβλέπεται προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο).

15Τι ισχύει για πολύτεκνους – ανάπηρους;

Τη μίνιμουμ επιβάρυνση των 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό θα έχουν πολύτεκνοι (εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα πέρυσι ήταν χαμηλότερο από 30.000 ευρώ) και ανάπηροι ανεξάρτητα από τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου.

16Σε ποιες περιπτώσεις αίρεται η ευνοϊκή αυτή μεταχείριση;

Ανεργοι,πολύτεκνοι και ανάπηροι πληρώνουν κανονικά αν η αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι πάνω από 150.000 ευρώ (προβλέπεται προσαύξηση κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο) ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή το ακίνητο είναι πάνω από 120 τ.μ. (προβλέπεται προσαύξηση 20 τ.μ. για κάθε παιδί και μάξιμουμ 200 τ.μ.). Στην τελευταία περίπτωση το τέλος επιβάλλεται κανονικά για το επιπλέον εμβαδόν του απαλλασσομένου.

17Ποια ακίνητα εξαιρούνται;

Από το ειδικό τέλος εξαιρούνται τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση. Επίσης εξαιρούνται τα ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών.

18Τι γίνεται με τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών;

Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους.

19Τα ξενοδοχεία εξαιρούνται από το τέλος;

Ναι, κατόπιν πιέσεων των ξενοδόχων εξαιρέθηκαν.

20Τι ισχύει για όσα ακίνητα είναι εκτός περιοχής με αντικειμενικές τιμές;

Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα στα οποία δεν υπάρχει τιμή ζώνης το τέλος υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την επιφάνειά τους με 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

21 Το τέλος αφορά μόνο τους πελάτες της ΔΕΗ;

Οχι, αφορά όλους τους πελάτες των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

22 Τι γίνεται αν αλλάξω εταιρεία ηλεκτρισμού;

Η αλλαγή προμηθευτή ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί πρώτα το τέλος.

23Γιατί δεν διαχωρίστηκε το τέλος από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, όπως είχε αρχικά διαφανεί;

Η πρόταση αυτή δεν προχώρησε καθώς κρίθηκε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενέχει υψηλό κίνδυνο πολλοί καταναλωτές να μην πληρώσουν και το τέλος να μην εξοφληθεί.

24Πόσα χρήματα εκτιμά ότι θα εισπράξει φέτος το κράτος;

Γύρω στα 2-2,5 δισ. ευρώ, όσα περίπου και το 2011.

25Πού θα μετρήσουν τα έσοδα αυτά;

Τα έσοδα που θα εισπραχθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013 θα μετρήσουν στον φετινό προϋπολογισμό, ενώ οι δόσεις που θα εξοφληθούν από τον Μάρτιο του 2013 και μετά θα υπολογιστούν στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2013.

26Πόσοι καταναλωτές δεν πλήρωσαν πέρυσι το τέλος;

Περίπου 500.000 καταναλωτές επέλεξαν να μην πληρώσουν το χαράτσι.

27Τι συνέβη με αυτούς;

Τα στοιχεία τους διαβιβάστηκαν από τη ΔΕΗ στις Εφορίες. Οι οφειλές τους αθροίστηκαν στα περίπου 45 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

28Το τέλος θα αποσταλεί και το 2013;

Από το 2013 θα αντικατασταθεί από ένα ενιαίο τέλος ακινήτων.

29Ποιους θα επιβαρύνει το νέο αυτό τέλος;

Οχι μόνο τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα αλλά και τις εκτός σχεδίου εκτάσεις, δηλαδή τα αγροτεμάχια, όχι όμως και όσα ανήκουν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

30Τι μορφή θα έχει;

Ο νέος αυτός φόρος θα έχει αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα συντελεστών.