Με τη λογική του… παζαριού ο ΕΣΑΚΕ και η ΕΟΚ φαίνεται πως θα περάσουν την αύξηση του αριθμού των Αμερικανών στο πρωτάθλημα της Α1 και από το ερχόμενο πρωτάθλημα από τρεις (μάξιμουμ) ανά ομάδα θα μπορούν να αγωνίζονται έως και τέσσερις.

Πρόσφατα στον ΕΣΑΚΕ αποφάσισαν να εισηγηθούν τη διατήρηση του αριθμού των ξένων στους έξι, αλλά να αλλάξει ο συσχετισμός μεταξύ Ευρωπαίων και μη, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Αμερικανοί. Από τρεις μάξιμουμ (θα μπορούσε να ήταν και έξι μόνο Ευρωπαίοι, ή 5-1, 4-2), η διοργανώτρια Αρχή εισηγήθηκε να απελευθερωθεί το όριο, δηλαδή μια ομάδα να έχει δυνατότητα να αποκτήσει έξι Αμερικανούς. Αυτή η πρόταση συζητήθηκε χθες σε συνάντηση όλων των εμπλεκομένων.

Η υπερκείμενη Αρχή του μπάσκετ, ΕΟΚ μαζί με εκπροσώπους της ΕΟΚ και του ΠΣΑΚ ανέλυσαν τα δεδομένα και όπως προκύπτει θα καταλήξουν στο 4-2. Οι Αμερικανοί (ή μη Ευρωπαίοι αν προτιμάτε) θα μπορούν να είναι μέχρι τέσσερις ανά ομάδα! Η αρχική εισήγηση για έξι Αμερικανούς θεωρήθηκε υπερβολική, αλλά ικανή για να πεισθούν όλες οι πλευρές ότι το 4-2 είναι λογικό και εκεί φαίνεται πως θα «κλειδώσουν» οι διαπραγματεύσεις.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η επικύρωση των τεσσάρων μη Ευρωπαίων στην Α1 θα παίξει σημαντικό ρόλο για τη λήψη αποφάσεων από τον Αργύρη Πεδουλάκη για τις επόμενες μεταγραφές. Ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού εξετάζει με μεγάλο ενδιαφέρον τον Στέφαν Λάσμε (29 χρόνων, 2,03 μ.), που έχει πείρα από Ευρώπη και Ευρωλίγκα και πέρυσι αγωνίστηκε στην Ομπραντόριο. Πρώτη του σεζόν στην Ευρώπη για τον μπασκετμπολίστα από την Γκαμπόν, 2008-09 στην Παρτίζαν. Μετά ντύθηκε με τα κίτρινα της Μακάμπι και πριν παίξει στην Ομπραντόριο πήγε στην Αγία Πετρούπολη.

Παίκτης του Παναθηναϊκού θεωρείται ο Βασίλης Ξανθόπουλος, ενώ στις λεπτομέρειες βρίσκονται πια οι Πράσινοι με τον Δημήτρη Μαυροειδή. Για την περίπτωση του πρώην παίκτη του Πανιωνίου απομένουν μόνο οι υπογραφές και οι ανακοινώσεις, ενώ για τον σέντερ της Μπιλμπάο αναμένεται ίσως και σήμερα η τελική απόφασή του, για την οποία οι Κυπελλούχοι είναι αισιόδοξοι.

Αντιθέτως, δεν έχει σημειωθεί εξέλιξη στην περίπτωση του Περπέρογλου που φαίνεται πως βρίσκεται σε τέλμα, ενώ ο Ιαν Βουγιούκας βρίσκεται ανάμεσα στη Μάλαγα και στην Ούνιξ Καζάν. Οι Ισπανοί έχουν καταθέσει δελεαστική πρόταση μετά τη φυγή του Φρίλαντ, αλλά οι Ρώσοι που έχουν αποκτήσει και τον φίλο του Βουγιούκα, τον Κώστα Καϊμακόγλου, επιθυμούν έναν σέντερ μετά την άρνηση της ΤΣΣΚΑ να παραχωρήσει τον Σοκόλοφ.