Για την Ιαπωνία είναι εθνικό δράμα. Η κρατική τηλεόραση διέκοψε χθες τη ροή του προγράμματός της για να μεταδώσει τη θλιβερή είδηση: το αρσενικό νεογέννητο πάντα, το πρώτο που γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο Ουένο του Τόκιο εδώ και 24 χρόνια, πέθανε από πνευμονία.

Το μωρό βρέθηκε αναίσθητο πάνω στην κοιλιά της μητέρας του, της Σιν Σιν. Το προσωπικό του ζωολογικού κήπου προσπάθησε με καρδιακές μαλάξεις να το επαναφέρει στη ζωή. Μάταια. «Φαίνεται πως κατά τον θηλασμό το μωρό κατάπιε ποσότητα γάλακτος, η οποία προκάλεσε την πνευμονία», εξήγησε ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου με δάκρυ στα μάτια. Εξίσου συντετριμμένος και ο Πρωθυπουργός της χώρας Γιοσιχίκο Νόντα.

Η Σιν Σιν έφθασε μαζί με το ταίρι της, τον Ρι Ρι, από την Κίνα στο Τόκιο τον Φεβρουάριο του 2011. Εμφανίστηκαν δημοσίως έναν μήνα μετά τον φονικό σεισμό, προσφέροντας στους Ιάπωνες ένα καλό νέο που είχαν μεγάλη ανάγκη να ακούσουν εκείνη την περίοδο. Η αναγγελία της γέννησης του μικρού πάντα, στις 5 Ιουλίου, ήταν μία ακόμη σπάνια χαρμόσυνη είδηση σε μια χώρα χτυπημένη από τις οικονομικές δυσκολίες. Την ίδια μέρα, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα ελπίδας πως το νεογέννητο θα παίξει «ενεργό ρόλο στη βελτίωση των σχέσεων Κίνας και Ιαπωνίας». Το μικρό πάντα έζησε μόλις μία εβδομάδα. Τόσο λίγο, που οι υπεύθυνοι του κήπου δεν πρόλαβαν καν να του δώσουν όνομα.