Την ίδρυση 25 χώρων κράτησης παράνομων μεταναστών προανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας (φωτογραφία), ύστερα από το τέλος της συνάντησής του με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ. Ο υπουργός, σε συνέχεια προηγούμενων υποσχέσεων της Αθήνας προς τις Βρυξέλλες, δεσμεύτηκε στην επίτροπο αλλά και σε ευρωπαίους αξιωματούχους πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τα θέματα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.

Την ίδια ώρα, όμως, την είσοδο 44.602 παράνομων μεταναστών για το πρώτο εξάμηνο του 2012 κατέγραψε η Αστυνομία. Ο αριθμός είναι αυξημένος σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011, όταν συνελήφθησαν από αστυνομικές και λιμενικές Αρχές 38.061 λαθρομετανάστες.

ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ. Τα ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένουν η μεγάλη μαύρη τρύπα του συστήματος φύλαξης, αφού από εκεί μπαίνει στην Ελλάδα ο κύριος όγκος των λαθρομεταναστών. Το πιο σημαντικό όμως πρόβλημα της Ελλάδας, το οποίο μεταφέρθηκε στην κ. Μάλστρομ, είναι πως η Τουρκία δεν σέβεται τη συμφωνία επανεισδοχής που έχει υπογράψει. «Από τα 180.000 αιτήματα επανεισδοχών που κατέθεσε η Ελλάδα στην Τουρκία, η γειτονική χώρα αποδέχτηκε μόνο 11.000, ενώ τελικά ολοκληρώθηκαν μόλις 3.000», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., η πλειονότητα των συλληφθέντων προέρχεται από το Αφγανιστάν (9.747 άτομα), ενώ συνελήφθησαν 6.492 από το Πακιστάν, 4.922 από το Μπανγκλαντές, 5.555 από την Αλβανία, 3.252 από την Αλγερία και 2.902 από τη Συρία.