Η περίοδος των παχιών αγελάδων στις μεταγραφές αποτελεί παρελθόν, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του ηλεκτρονικού Συστήματος Ταύτισης των Μεταγραφών (TMS) της FIFA. Το πρώτο εξάμηνο του έτους ο αριθμός των παικτών που πήραν μεταγραφή στο εξωτερικό μειώθηκε κατά 9% και ο τζίρος έπεσε κατά 34% – στα 371 εκατ. στερλίνες (περίπου 463 εκατ. ευρώ).

Η μείωση αυτή οφείλεται τόσο στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη όσο και στο οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι που έχει επιβάλει η UEFA.

Ωστόσο πάντοτε υπάρχουν ομάδες που είναι πρόθυμες να δαπανήσουν τρελά χρήματα, όπως είναι η Παρί Σεν Ζερμέν και η Τσέλσι, για να αποκτήσουν αυτό που νομίζουν αφρόκρεμα του ποδοσφαίρου.

Ο Κροάτης Λούκα Μόντριτς, ο Ολλανδός Ρόμπιν φαν Πέρσι και ο Κολομβιανός Φαλκάο αποτελούν αυτήν τη στιγμή τα πρώτα ονόματα στην ατζέντα των πλούσιων ομάδων.

Μόλις χθες η εφημερίδα «Παριζιέν» ανέφερε πως η Παρί Σεν Ζερμέν προσφέρει 40 εκατ. ευρώ για να αποσπάσει τον Μόντριτς από την Τότεναμ. Η προσφορά της Ρεάλ για τον παίκτη είναι 35 εκατ. συν τον Ρικάρντο Καρβάλιο.

Ξαφνικό ενδιαφέρον για τον Κολομβιανό Ρανταμέλ Φαλκάο εξέφρασε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς ο Φέργκιουσον τον θεωρεί ως τον κορυφαίο επιθετικό αυτήν τη στιγμή στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Οι Κόκκινοι Διάβολοι είναι πρόθυμοι εκτός από χρήματα να προσφέρουν και τον Νάνι.

Ο Κακά ετοιμάζει βαλίτσες για την Ιταλία. Θα φύγει όμως μόνο αν το αποφασίσει ο Μουρίνιο και τα ανταλλάγματα που θα πάρει η Ρεάλ από τη Μίλαν είναι ικανοποιητικά. Σε δημοσκόπηση που έκανε η εφημερίδα «Ας» το 29% των φιλάθλων της Βασίλισσας πιστεύει πως δεν αξίζει περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ!

Σιγή ασυρμάτου επικρατεί στο θέμα του Φαν Πέρσι, προσφιλής τακτική του Αρσέν Βενγκέρ που πιστεύει πως έτσι ανεβάζει την τιμή του παίκτη. Είναι πολύ πιθανό πάντως ο παίκτης να φύγει την τελευταία ημέρα των μεταγραφών και με πολύ μικρό ποσό.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να δηλώνει πως ονειρεύεται τους Τσάμπι Αλόνσο και Λας Ντιαρά στη Μίλαν, αλλά μάλλον θα μείνει με τα όνειρα.

Αντίθετα, η Τσέλσι συνεχίζει να σαρώνει και να παίρνει Οσκαρ. Πρόκειται για τον νεαρό βραζιλιάνο για τον οποίο φέρεται να συμφώνησε με την Ιντερνασιονάλ στο ποσό των 28 εκατ. ευρώ. Τον παίκτη ήθελε και ο Βίλας Μπόας στην Τότεναμ. Βεντέτα της Τσέλσι με τον πρώην προπονητή της; Πιθανόν.

Η Τσέλσι δεν έχει πει την τελευταία της λέξη, καθώς αναζητά τον διάδοχο του Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ο βραζιλιάνος στράικερ της Πόρτο Χουλκ θεωρείται ιδανικός αντικαταστάτης, αλλά τα χρήματα που ζητούν οι Δράκοι – πάνω από 50 εκατ. ευρώ – θεωρούνται υπερβολικά ακόμα και για τους Μπλε.

Η Μπαρτσελόνα έχει ως μοναδικό στόχο τον Χάβι Μαρτίνεθ της Μπιλμπάο. Ο Ντελ Πιέρο που παραμένει ελεύθερος ονειρεύεται Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ήρθε πρόταση από την Ταϊλάνδη αξίας 5 εκατ. ευρώ ετησίως και τη σκέφτεται.

Μέσα σε όλη αυτήν τη σεναριολογία προστέθηκε χθες και η λίστα της ρωσικής ομοσπονδίας με τους υποψήφιους αντικαταστάτες του Ντικ Αντβοκαατ στη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή.

Πεπ Γκουαρντιόλα, Μαρσέλο Λίπι, Φάμπιο Καπέλο, Ράφα Μπενίτεθ, Χάρι Ρέντναπ και Μαρσέλο Μπιέλσα είναι οι έξι διάσημοι προπονητές με τους οποίους θέλει να διαπραγματευτεί. Εκπρόσωποι των Ρέντναπ και Καπέλο εξέφρασαν ήδη την προθυμία τους να αναλάβουν το πόστο.