Τα… παιδιά του Μνημονίου είναι εδώ.

Η Εθνική Νέων ανέβηκε σε ακόμη μία κορυφή με το 3-2 επί της Πορτογαλίας. Τώρα, τα παιδιά του Κώστα Τσάνα πέρασαν στην ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και ονειρεύονται ακόμη και την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης.

Γιατί «παιδιά του Μνημονίου»; Διότι απλώς αυτή η γενιά βρήκε χρόνο συμμετοχής στο εγχώριο πρωτάθλημα, ένεκα των αποχωρήσεων πολλών τρανταχτών ονομάτων. Μόνο και μόνο επειδή η οικονομική κρίση ανάγκασε τις ΠΑΕ να ρίξουν τους πιτσιρικάδες στα βαθιά και αυτοί όχι μόνο επέπλευσαν, αλλά και κατάφεραν να βγουν θριαμβευτές.

Ο Καπίνο ήταν ο «κίπερ» με την καλύτερη απόκρουση στο περασμένο πρωτάθλημα (στο Νέο Φάληρο με τον Ολυμπιακό). Ο Σταφυλίδης, μπακ-αποκάλυψη με τον ΠΑΟΚ στο δεύτερο μισό της περιόδου. Ο Μπουγαΐδης δίπλα στον Δέλλα εντρύφησε στα μυστικά της θέσης του κεντρικού μπακ. Ο Κουρμπέλης εξελίχθηκε στον Αστέρα Τρίπολης. Ο Μπάλλας έμαθε πολλά στο Περιστέρι με κόουτς τον Δώνη. Φουρλάνος και Μαυρίας αποτελούν «καλά χαρτιά» στα χέρια του Φερέιρα. Ο Διαμαντάκος, ένα διαμάντι, έστω ακατέργαστο, στον Ολυμπιακό. Και οι Κατίδης – Γιαννιώτας, το δίδυμο που λάμπει στον Αρη. Ολοι αυτοί έπαιξαν, αγωνίστηκαν, μεγάλωσαν γιατί το Μνημόνιο τους έδωσε χώρο να αναπτύξουν το ταλέντο τους. Τώρα δρέπουν καρπούς.

Χθες στην Εσθονία το 3-2 επί της Πορτογαλίας ήρθε απόλυτα δίκαια. Ο Γιαννιώτας έκανε το 1-0 στο 18′, για να απαντήσουν οι Πορτογάλοι με τον Αντρέ Γκόμες στο 19′. Στη συνέχεια ένα σκληρό φάουλ του Μάρτινς στον Γιαννιώτα έφερε δικαιολογημένα την κόκκινη κάρτα και ο αντίπαλος αγωνίστηκε με 10 παίκτες από το 37′. Ετσι, η ελληνική ομάδα (είχε και την ευχή του παπα-Στέφανου, ο οποίος επισκέφθηκε την παραμονή του ματς την αποστολή) κυριάρχησε. Το 2-1 έγινε από τον Κατίδη στο 42′, ο Διαμαντάκος είχε δοκάρι στο 64′ και νέο γκολ πέτυχε ο Κατίδης στο 69′ (3-1). Η δεύτερη κίτρινη (άρα κόκκινη) στον Μαυρία αποκατέστησε τις ισορροπίες στο 76′ και οι Πορτογάλοι βρήκαν ευκαιρία να μειώσουν στις καθυστερήσεις (3-2 με τον Μπετίνιο).

Διαιτητής: Μπιερί (Ελβετία).

Κόκκινες: Μαυρίας, Μάρτινς.

Κίτρινες: Κατίδης, Διαμαντάκος, Α. Γκόμες, Μπάλλας, Μάριο, Αλμέιδα.

Ελλάδα: Καπίνο, Σταφυλίδης, Τριανταφυλλόπουλος, Μπουγαΐδης, Κουρμπέλης (85′ Ρουγκάλας), Μπάλλας (63′ Μπουχαλάκης), Φουρλάνος, Μαυρίας, Διαμαντάκος, Κατίδης (73′ Μπακασέτας), Γιαννιώτας.

Πορτογαλία: Βελόσο, Αλμέιδα (67′ Κάνσελο), Τιάγκο Φερέιρα, Τιάγκο Ιλόρι, Μάρτινς, Κα, Μπρούμα, Α. Γκόμες, Καβαλέιρο (83′ Μπετίνιο), Εσγκάιο, Μάριο (86′ Το-Ζε).

Ο ΤΣΑΝΑΣ

Ο προπονητής των θριαμβευτών, ο τόσο καταρτισμένος και αφοσιωμένος στους μικρούς Κώστας Τσάνας, υποστήριξε: «Οταν διαθέτεις τέτοιους παίκτες δεν μπορεί παρά να νιώθεις ευτυχισμένος. Είμαι πολύ χαρούμενος για την επιτυχία, αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά. Με την είσοδο στην τετράδα πετύχαμε και τον δεύτερο στόχο μας, πέρα από την πρόκριση στο Παγκόσμιο του 2013. Ημασταν ανώτεροι από την Πορτογαλία σε όλη τη διάρκεια του ματς και ποτέ δεν χάσαμε τον έλεγχο. Δίκαια προκριθήκαμε. Ενα ματς μάς χωρίζει από τον τελικό και σκεφτόμαστε μόνο τον ημιτελικό της Πέμπτης. Να είναι όλοι βέβαιοι ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αγωνιστούμε στον τελικό της διοργάνωσης».

Ο ΚΑΤΙΔΗΣ

Ο Γιώργος Κατίδης, μεγάλος πρωταγωνιστής του ματς, δήλωσε: «Το πιστέψαμε περισσότερο σε σύγκριση με προηγούμενα παιχνίδια. Προέχει τώρα η σκληρή δουλειά και η κατάλληλη προετοιμασία για τον ημιτελικό. Μας περιμένει μια ακόμη μάχη».

Η Εθνική πήρε τη δεύτερη θέση στον όμιλό της, πίσω από την Ισπανία. Την Πέμπτη θα αντιμετωπίσει την Αγγλία στον ένα ημιτελικό, ενώ στον άλλο η Ισπανία θα αναμετρηθεί με τη Γαλλία.