Η συμφωνία της 29ης Ιουνίου είναι το πρώτο βήμα προς τη δημοσιονομική ένωση, δήλωσε ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συμπληρώνοντας ότι Γερμανία και Γαλλία πρέπει να υπερασπιστούν το Ευρώ ακολουθώντας ένα μείγμα πολιτικής που περιλαμβάνει «αυστηρούς κανόνες και ισχυρά εργαλεία».

Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου έγιναν στη Ρεμς, στη διάρκεια της τελετής για τα 50 χρόνια γαλλογερμανικής φιλίας.

Για τη συμφωνία της 29ης Ιουλίου στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά από ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων, ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ανοίξει το δρόμο για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ενίσχυση των σχέσεων εντός ΕΕ.

Ένα 24ωρο νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα Union, όπου τόνισε ότι η σχέση Γαλλίας-Γερμανίας δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως ένα «διευθυντήριο» που αποφασίζει για την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Με την κ. Μέρκελ έχουμε έναν στόχο: η ενίσχυση των κοινών μας συμφερόντων να λειτουργήσει ως δύναμη ισχύος για όλη την Ευρώπη. Όμως η σχέση με την Γερμανία δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως διευθυντήριο που αποφασίζει και για τους υπόλοιπους.

» Πιστεύω και σε αυτό συμφωνεί και η κ. Μέρκελ ότι μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά σε αυτή την άποψη και άλλες χώρες και να υπάρξει μεγαλύτερη ανάμειξη των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Και αυτό είναι κάτι που πετύχαμε στην τελευταία Σύνοδο» εξήγησε.