Στη διάσκεψη συμμετέχουν οι δυτικές χώρες, τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου και δεκάδες συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά απέχουν η Ρωσία και η Κίνα.

«Στο σημείο αυτό δεν τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση ότι η συριακή κρίση έχει μεταβληθεί σε απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια», τόνισε ο Ολάντ.

Στη διάρκεια της διάσκεψης θα αναζητηθούν τρόποι για την άσκηση πίεσης επί της Δαμασκού και της Μόσχας για να αποδεχθούν την επιλογή της αποχώρησης του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η διάσκεψη διεξάγεται σε ένα πλαίσιο ισχυρών αντιδικιών και διαφωνιών, τόσο ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη Ρωσία και την Κίνα να μην συμμετέχουν και να αρνούνται τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, όσο και ανάμεσα στις συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης που δεν κατορθώνει να ενωθεί.

Η κρίση στη Συρία έχει μεταβληθεί «σε απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Γαλλίας απευθυνόμενος «σε εκείνους που δεν είναι εδώ», δηλαδή την παραδοσιακή σύμμαχο της Δαμασκού, τη Ρωσία, η οποία μποϊκοτάρει, μαζί με την Κίνα, τη διεθνή διάσκεψη στο όνομα «της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας».

Ο γάλλος Πρόεδρος κάλεσε τη Διάσκεψη των Φίλων του Συριακού Λαού να αναλάβει «πέντε δεσμεύσεις», ανάμεσά τους «την απόρριψη της ατιμωρησίας για τα εγκλήματα», «την πραγματική και αποτελεσματική εφαρμογή» των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων, «την ενίσχυση της υποστήριξης προς την συριακή αντιπολίτευση με τον εφοδιασμό της με μέσα επικοινωνίας».