Υστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση στο Χάμπντεν Παρκ που διήρκεσε πέντε ώρες οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ Σκωτίας αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία να απορρίψουν το αίτημα των χρεοκοπημένων Ρέιντζερς να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα και τους στέλνουν ουσιαστικά στην Δ’ κατηγορία. Τη θέση τους στην Πρέμιερ Λιγκ θα πάρει πιθανόν η Νταντί που είχε καταταγεί δεύτερη στη Β’ κατηγορία πέρυσι.

Με την απόφασή τους αυτή οι σύλλογοι της κορυφαίας κατηγορίας της Σκωτίας πιθανόν να ενεργοποιήσουν τις ρήτρες που έχουν θέσει οι χορηγοί του πρωταθλήματος και τα τηλεοπτικά δίκτυα στα συμβόλαιά τους με τη Λίγκα. Οι ρήτρες μπήκαν στα συμβόλαια υπό τον φόβο οι δύο πιο επιτυχημένες και εμπορικές ομάδες της Σκωτίας να «αυτομολήσουν» για την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ ή για μία ευρωπαϊκή λίγκα, με αποτέλεσμα το περίφημο Ολντ Φιρμ, το ντέρμπι δηλαδή των Σέλτικς με τους Ρέιντζερς που είναι και ο δημοφιλέστερος αγώνας, να πάψει να υφίσταται.

Με τον εξοβελισμό των Ρέιντζερς, υπολογίζεται πως οι 41 ομάδες σε όλες τις κατηγορίες θα έχουν απώλειες εσόδων συνολικά 20 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ μεγάλο για ένα φτωχό πρωτάθλημα όπως το σκωτσέζικο, σε μία δύσκολη μάλιστα οικονομική συγκυρία.

Οι Ρέιντζερς οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία λόγω χρεών στην Εφορία. Το αίτημα του νέου ιδιοκτήτη τους Τσαρλς Γκριν να έρθει σε διακανονισμό για την πληρωμή των χρεών απορρίφθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία που αιτήθηκε να παραμείνει στην Πρέμιερ Λιγκ.

Πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία ο διευθύνων σύμβουλος της Πρέμιερ Λιγκ Νιλ Ντόνκαστερ απείλησε εμμέσως τους συλλόγους πως μία αρνητική ψήφος θα οδηγούσε πολλούς απ’ αυτούς στη χρεοκοπία!

Επίσης ο Τσαρλς Γκριν πρότεινε στα μέλη της Λίγκας να παραμείνει η ομάδα του στη μεγάλη κατηγορία με αντάλλαγμα να της αφαιρεθούν βαθμοί, να της απαγορευτούν οι μεταγραφές και ο σύλλογος να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τη συμπεριφορά του.

Ο αριθμός των ομάδων που καταψήφισαν την πρόταση των «Τζερς» δεν έγινε γνωστός, αλλά τουλάχιστον 8 από τους 12 συλλόγους είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην υποστηρίξουν την ομάδα της Γλασκώβης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η απόφαση της σκωτσέζικης Πρέμιερ Λιγκ διχάζει τους συλλόγους καθώς πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν τώρα πως η πιο επιτυχημένη ομάδα στη Σκωτία των 140 χρόνων ιστορίας και των 54 τίτλων θα πρέπει να πληρώσει για τις οικονομικές της ατασθαλίες όλων των προηγούμενων χρόνων και να υποβιβαστεί στην Δ’ κατηγορία όπως συνέβη πρόσφατα με τις Γκρέτνα και Λίβινγκστον.

Οι επικεφαλής της Πρέμιερ Λιγκ αλλά και της ομοσπονδίας πιέζουν ώστε οι Ρέιντζερς να γίνουν αποδεκτοί στη Β’ κατηγορία για να μπορέσουν να πείσουν τους χορηγούς και τα τηλεοπτικά δίκτυα να μην ενεργοποιήσουν τις ρήτρες με το αιτιολογικό πως το Ολντ Φιρμ θα απουσιάσει μόνο ένα έτος.

Τα επόμενα βήματα του επικεφαλής των «Τζερς» είναι να καταθέσουν αίτηση στη σκωτσέζικη Φούτμπολ Λιγκ. «Αν γίνει αποδεκτή, οι Ρέιντζερς θα παίξουν σε όποια κατηγορία θεωρήσει σωστό η Φούτμπολ Λιγκ και θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε από εκεί», δήλωσε ο Τσαρλς Γκριν, που αγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία των Ρέιντζερς έναντι 6,8 εκατ. ευρώ.