Πρόκειται για κλασικό αγώνα δρόμου πόλης, τον οποίο ο ΣΕΓΑΣ είχε για καιρό στα σκαριά και τον υλοποιεί φέτος με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου (ΟΠΑΝΔΑ). Μάλιστα, ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης που αποδέχτηκε αμέσως την πρόσκληση του ΣΕΓΑΣ τόνισε: «Με την ευκαιρία πως φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Γρηγόρη Λαμπράκη, ενός μεγάλου αγωνιστή και μαραθωνοδρόμου, όχι μόνο ο αγώνας θα είναι αφιερωμένος στη μνήμη του, αλλά έχουμε αποφασίσει να δώσουμε και το όνομά του σε έναν δρόμο της Αθήνας».

«Ο Ημιμαραθώνιος είναι αναγνωρισμένο άθλημα παγκοσμίως, έστω και αν δεν είναι ολυμπιακό άθλημα. Η ανταπόκριση της προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ κ. Ψαράκη ήταν κάτι παραπάνω από άμεση και ο Δήμος Αθηναίων αποδέχθηκε τη συνεργασία, που είναι πολύτιμη για εμάς. Η διοργάνωση θα αποτελέσει πανηγύρι για την Αθήνα και όλες οι συγκυρίες ευνοούσαν να ξεκινήσει από φέτος», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, ο οποίος επιφύλασσε μια έκπληξη στους παρευρισκόμενους στο πάνελ αφού είχαν δημιουργηθεί ήδη οι πρώτες συμμετοχές.

Το νούμερο 3.001 πήρε η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Παναγιώτα Ψαράκη (στα 3 χλμ.), το 8.001 ο Γιώργος Καμίνης για τα 8 χλμ. (ο κ. Σεβαστής αποκάλυψε ότι ο δήμαρχος γυμνάζεται συστηματικά κάθε μέρα) και το 21.001, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ που θα τρέξει όλη τη διαδρομή.

«Το προσφέρω ευχαρίστως στον κ. Γερουλάνο γιατί δεν ξέραμε σίγουρα ότι θα παρευρεθεί και δεν τον είχαμε υπολογίσει», είπε δίνοντάς του τον αριθμό του ο Βασίλης Σεβαστής, αλλά ο τεχνικός διευθυντής του ΣΕΓΑΣ Βαγγέλης Παπαποστόλου είπε με χιούμορ: «Ο κ. Γερουλάνος δεν χρειάζεται αφού βάζει τους άλλους να τρέχουν».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού υπενθύμισε πως «όποια προσπάθεια διαφημίζει την Ελλάδα και την Αθήνα, είμαστε δίπλα και τη στηρίζουμε. Το κάναμε άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις όπως με την Ακαδημία Πλάτωνος, όπου είναι απίστευτη η συμμετοχή των κατοίκων. Ηδη με την αναβάθμιση του κλασικού Μαραθωνίου, στον οποίο φτάσαμε τις 20.000 συμμετοχές και του χρόνου φιλοδοξούμε να πάμε στις 30.000, η διαφήμιση της Ελλάδας ήταν τεράστια».

Ο 1ος Διεθνής Ημιμαραθώνιος Αθηνών «Ακρόπολις» περιλαμβάνει τη διαδρομή των 21.100 μ. (με πέρασμα δύο φορές από την Ακρόπολη), ενώ θα διεξαχθεί και αγώνας δρόμου 8 χλμ. (ουσιαστικά ο αναβαθμισμένος γύρος της Αθήνας) αλλά και 3 χλμ. για μαθητές δημοτικών και γυμνασίων.