Την πόρτα για την επιστροφή τους στο ΠΑΣΟΚ άνοιξαν χθες 13 πρώην βουλευτές του κόμματος που είτε αποχώρησαν, είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν, είτε διαγράφηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, συμμετέχοντας στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.

Πρόκειται για τους Μιλένα Αποστολάκη, Βάσω Παπανδρέου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρύσα Αράπογλου, Χρίστο Βερελή, Γιώργο Λιάνη, Θωμά Ρομπόπουλο, Χρήστο Κατσούρα, Αλέκο Αθανασιάδη, Δημήτρη Βαρβαρίγο, Αργύρη Λαφαζάνη, Θόδωρο Παραστατίδη και Παύλο Στασινό που υπενθύμισαν με έντονο τρόπο χθες την παρουσία τους ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σύμφωνα με συνεργάτες του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «το γεγονός και μόνο ότι είναι κοντά μας αποτελεί μία αρχή για τον καθένα ξεχωριστά να βρει τον τρόπο και τον δρόμο της επιστροφής».

Αντιθέτως, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, δεν πήραν μέρος στις εσωκομματικές διαδικασίες οι Αλέκος Παπαδόπουλος, Εκτωρ Νασιώκας και Γιώργος Φλωρίδης.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ. Η κ. Αποστολάκη είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο – μετά την πρωτοβουλία Παπανδρέου για το δημοψήφισμα – και μέχρι πρότινος δήλωνε αποστασιοποιημένη από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, μεσολάβησε επικοινωνία της με τον Βαγγέλη Βενιζέλο στο πλαίσιο της πανστρατιάς που κήρυξε ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα η βουλευτής να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της και να αρχίσει να συζητά την επανάκαμψή της στο κόμμα.

Κάτι που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις που έκανε μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος. «Ολοι ξέρουμε ότι σήμερα, τίποτα στη χώρα μας δεν είναι όπως χθες.Ούτε η ίδια η Ελλάδα, ούτε οι πολίτες, ούτε και το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να κάνει μια επανεκκίνηση. Σε αυτήν την τόσο δύσκολη, προσπάθεια αισθάνομαι την ανάγκη να δώσω το “παρών”», δήλωσε η κ. Αποστολάκη.

Την ίδια ώρα η Βάσω Παπανδρέου δήλωνε στα «ΝΕΑ» ότι «πήγα και ψήφισα γιατί είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ κι από αυτήν την ιδιότητα δεν έχω διαγραφεί». Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνιζε ότι «παραμένω στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, είμαι θεσμική και άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα».

Παράθυρο για επανάκαμψή του στο ΠΑΣΟΚ άνοιξε χθες όμως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Λιάνης. «Δεν έχω φύγει από το κόμμα. Ανεξαρτητοποιήθηκα από βουλευτής γιατί είχα απόλυτη αντίθεση στα όσα μετά το Μνημόνιο το κόμμα μου έφερε στη Βουλή και αντιλήφθηκα ότι πρόκειται περί ενός φαύλου κύκλου»

Ο Γ. Ραγκούσης με χθεσινή ανάρτηση στο twitter υπενθύμισε δηλώσεις που είχε κάνει στις 13 Ιανουαρίου για την προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες: «Το καταστατικό ενός κόμματος δεν είναι διακοσμητικό κείμενο. Δεν είναι ευχολόγιο ούτε διακήρυξη. Είναι σύνολο δεσμευτικών κανόνων. Είναι οι κανόνες που προβλέπουν, ρυθμίζουν και εγγυώνται τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, την ενότητά του», τόνιζε μεταξύ άλλων.

«ωσ απλος πολιτησ». Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Νέα Ερυθραία, ο Γ. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων: «Ελπίζω ότι η επόμενη ηγεσία, που σήμερα εκλέγεται, θα έχει μπροστά της περισσότερη ξαστεριά, πιο ηλιόλουστες μέρες, παρά τις πολλές δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας». Τελειώνοντας ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Εγώ πια ως απλός πολίτης θα είμαι κοντά σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτήν την προσπάθεια να αλλάξουμε τη χώρα μας»