Η Φλόριδα γίνεται σήμερα το επίκεντρο του αγώνα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, καθώς εκεί διεξάγονται οι προκριματικές εκλογές με φαβορί τον Μιτ Ρόμνεϊ που δείχνει να προηγείται σταθερά και με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Ομως καθώς εκατομμύρια δολάρια πέφτουν σαν το χαλάζι σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η τελική επιλογή οφείλεται στις θέσεις των υποψηφίων ή στην ποσότητα του διαφημιστικού χρόνου που μπορούν να εξαγοράσουν…

Σε αυτό ακριβώς, δηλαδή στον τηλεοπτικό χρόνο που αγόρασε ο Ρόμνεϊ προκειμένου να επιτεθεί στον κυριότερο αντίπαλό του, τον Νιουτ Γκίνγκριτς, ο οποίος κέρδισε τις προκριματικές στη Νότια Καρολίνα, αποδίδουν οι αναλυτές το γεγονός ότι ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης φέρεται να συγκεντρώνει 42% των ψήφων των Ρεπουμπλικανών έναντι 27% του πρώην προέδρου της Βουλής. Οι επιτροπές που στηρίζουν την προεκλογική εκστρατεία του Γκίνγκριτς δέχθηκαν δωρεά 10 εκατ. δολαρίων από τον μεγιστάνα Σέλντον Αντελσον και είχαν αγοράσει πολύ τηλεοπτικό χρόνο στη Νότια Καρολίνα για να επιτεθούν στον Ρόμνεϊ. Ο Γκίνγκριτς κέρδισε εκεί, και το επιτελείο του πολυεκατομμυριούχου Ρόμνεϊ κατάλαβε ότι πρέπει να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα ο Ρόμνεϊ ξόδεψε 2,8 εκατ. δολάρια για τηλεοπτικές διαφημίσεις στη Φλόριδα, η οποία με τους 50 εκλέκτορες θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική εκλογικά πολιτεία. Μια άλλη ομάδα που τον υποστηρίζει ξόδεψε ακόμα 4 εκατ. δολάρια – 6,8 εκατ. δολάρια για επτά ημέρες προκαλούν ίλιγγο στα εκατομμύρια των Αμερικανών που έχουν χάσει τα σπίτια και τη δουλειά τους και σκέπτονται τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ο Γκίνγκριτς και οι υποστηρικτές του στο ίδιο διάστημα ξόδεψαν 2,2 εκατ. δολάρια, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο αλλά μόνο το 1/3 εκείνων που έδωσε ο Ρόμνεϊ.

Αυτός ο πακτωλός χρημάτων για προεκλογική χρήση οφείλεται στο γεγονός ότι πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανέτρεψε μια απόφαση που ίσχυε τον τελευταίο αιώνα και επιτρέπει πλέον σε «επιτροπές πολιτών» να δέχονται χρηματικές δωρεές ανεξαρτήτως μεγέθους, ώστε να υποστηρίζουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους. Η απόφαση οδήγησε τον Πρόεδρο Ομπάμα στην ασυνήθιστη κίνηση να την κρίνει, λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι οι αμερικανικές εκλογές θα πρέπει να οδηγούνται από τα πιο ισχυρά συμφέροντα στην Αμερική αλλά από τις αποφάσεις του λαού». Ζήτησε μάλιστα να εγκριθεί νομοσχέδιο που θα θέτει περιορισμούς στις προεκλογικές δαπάνες. Πάντως, καθώς ο Γκίνγκριτς δήλωσε χθες ότι θα δώσει τη μάχη μέχρι τέλους, δηλαδή ώς το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τέλος Αυγούστου, οι αναλυτές προβλέπουν ότι πρόκειται να ξοδευτούν ακόμα τεράστια χρηματικά ποσά.

Η Goldman Sachs. Επειδή όμως τα χρήματα δεν εμφανίζονται μόνα τους αλλά ανήκουν σε διάφορα συμφέροντα, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι αποκαλύψεις ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ έχει στενές διασυνδέσεις με την Goldman Sachs, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, η οποία έχει καταγγελθεί επανειλημμένως ως υπεύθυνη για τη φούσκα των ακινήτων που συνέβαλλε στη σημερινή παγκόσμια κρίση. Η Goldman Sachs χειρίζεται το πορτφόλιο του Ρόμνεϊ, η προσωπική περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 250 εκατ. δολάρια, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτήν συγκέντρωσαν 367.000 δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία, η μεγαλύτερη δωρεά που έγινε σε αυτήν. Και καθώς εταιρείες που εκπροσωπούν τον επενδυτικό τομέα στηρίζουν ανοιχτά πλέον τον Ρόμνεϊ, όλοι αναρωτιούνται πώς θα μπορέσει εάν κερδίσει να θέσει τους περιορισμούς που χρειάζονται στις αγορές προκειμένου να περιορισθεί η κερδοσκοπία…