ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών καταδίκασε χθες το ανώτατο ρουμανικό δικαστήριο τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Αντριάν Ναστάζε με την κατηγορία της διαφθοράς. Από την πτώση του κομμουνισμού στη χώρα, το 1989, είναι η πρώτη φορά που πρώην ανώτατος αξιωματούχος της Ρουμανίας καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Ηθικά μη αποδεκτές έκρινε ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας Τάρεκ ελ Αϊσάμι φωτογραφίες ένοπλων παιδιών ντυμένων στα χρώματα της σοσιαλιστικής επανάστασης του Ούγκο Τσάβες και καταδίκασε τη δημοσίευσή τους στο Ιντερνετ. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον βενεζουελανό πρόεδρο ότι ενθαρρύνει τη βία και δεν θα αποδοκίμαζε τις φωτογραφίες, αν δεν είχαν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Ασυλο σε τουλάχιστον δύο αμερικανούς πολίτες, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, έδωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο, προκειμένου να τους προστατεύσει από πιθανή σύλληψή τους από τις αιγυπτιακές Αρχές. Η απόφαση συνιστά νέα επιδείνωση στις σχέσεις Καΐρου – Ουάσιγκτον, μετά την απειλή των ΗΠΑ ότι θα διακόψουν την ετήσια οικονομική συνδρομή, ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, προς τον αιγυπτιακό στρατό αν δεν προχωρήσει σε δημοκρατικά ανοίγματα.

ΗΠΑ

Ανίκανο να δικαιολογήσει τη χρήση ιρακινών κεφαλαίων, ύψους 2 εκατ. δολαρίων, μετά την εισβολή του 2003, είναι το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με αναφορά του Δημόσιου Αμερικανικού Παρατηρητηρίου που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων είχε κατατεθεί σε λογαριασμό ομοσπονδιακής τράπεζας της Νέας Υόρκης.