Σχεδόν 25 εκατομμύρια Αιγύπτιοι καλούνται να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο. Ο δεύτερος και τελικός γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 14 Φεβρουαρίου στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες. Οι εκλογές για τα μέλη του συμβουλευτικού συμβουλίου θα ολοκληρωθούν στις 22 Φεβρουαρίου.

Το Συμβουλευτικό Συμβούλιο της Σούρα έχει περιορισμένες εξουσίες. Συγκροτείται από 270 μέλη. Τα δύο τρίτα αυτών εκλέγονται απευθείας από το λαό και το ένα τρίτο διορίζεται από τον αρχηγό του κράτους.

Οι ισλαμιστές ελπίζουν ότι θα έχουν την ίδια επιτυχία με αυτήν που είχαν στις βουλευτικές εκλογές, καθώς κατέλαβαν τα τρία τέταρτα των εδρών της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.

Μέχρι στιγμής η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα είναι μικρή, αντίθετα με το υψηλό ποσοστό συμμετοχής που καταγράφηκε στις βουλευτικές εκλογές.

Η ψηφοφορία αυτή εντάσσεται σε μια διαδικασία μετάβασης προς ένα δημοκρατικό σύστημα όπως υποσχέθηκε ο στρατός, ο οποίος ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο του 2011.

Προεδρικές εκλογές αναμένεται να διενεργηθούν πριν από τα τέλη του Ιουνίου.

Τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, μόλις ολοκληρωθεί η συγκρότησή τους, θα ορίσουν μια επιτροπή για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος, ένα βασικό στάδιο για τον καθορισμό του θεσμικού συστήματος της Αιγύπτου στη μετα-Μουμπάρακ εποχή.