Βάσει των όσων αναφέρουν ακτιβιστές στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι επιχειρήσεις στην περιοχή Γκούτα στα ανατολικά της συριακής πρωτεύουσας επικεντρώνονται γύρω από τα προάστια Σάκμπα, Χαμουρίγια και Κφαρ Μπάτνμπα.

Το πρωί της Κυριακής, οι δυνάμεις του στρατού στην περιοχή ενισχύθηκαν, όπως μεταδίδει το Reuters, με περίπου 2.000 στρατιώτες και 50 τανκς και τεθωρακισμένα. Σύμφωνα με οργανώσεις της αντιπολίτευσης, την Κυριακή έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι στα προάστια της Δαμασκού από στρατιωτικά πυρά.

Παράλληλα, λεωφορείο που μετέφερε στρατιωτικό προσωπικό έξω από τη Δαμασκό έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης που κόστισε τη ζωή σε έξι στρατιώτες. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο σημάδι πως η εξέγερση κατά του Άσαντ λαμβάνει όλο και βίαια χαρακτηριστικά.

Στον ΟΗΕ ο Αραβικός Σύνδεσμος

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ ελ Αραμπί, αναχώρησε την Κυριακή για τη Νέα Υόρκη με σκοπό να βρει στήριξη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο σχέδιο του συνδέσμου για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία.

Στον απόηχο του κύματος βίας στη Συρία, ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει αποφασίσει να παγώσει την αποστολή του. Οι περίπου 110 παρατηρητές θα παραμείνουν στη χώρα, χωρίς όμως να συνεχίσουν το έργο τους, και το ζήτημα θα παραπεμφθεί στο συμβούλιο του Συνδέσμου.

Ο γγ του Συνδέσμου, που θα συνοδεύεται από τον πρωθυπουργό του Κατάρ, θα ενημερώσει την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αραβική πρωτοβουλία -η οποία πάντως δεν έχει τύχει θετικής αποδοχής από Ρωσία και Κίνα, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου με δικαίωμα βέτο.