Μόλις δύο χιλιόμετρα από το κέντρο της Δαμασκού έφθασαν χθες οι μάχες καθώς ο συριακός στρατός επιχείρησε ανακατάληψη προαστίων της πρωτεύουσας που ελέγχουν οι εξεγερμένοι. Μία ημέρα νωρίτερα ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε αναστείλει την αποστολή επιθεωρητών στη Συρία λόγω της αυξανόμενης βίας.

Ακτιβιστές γνωστοποίησαν ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε με στρατιώτες και άρματα μάχης χθες τα ξημερώματα τουλάχιστον 66 πολίτες και μαχητές έπεσαν νεκροί. Οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ επιτέθηκαν στην περιοχή Γκούτα στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού προκειμένου να καταλάβουν τις γειτονιές Σάκμπα, Χαμουρίγια και Κφαρ Μπάτνα, σε μια κίνηση ανακατάληψης των περιοχών αυτών που δεν απέχουν πολύ από τα κεντρικά κυβερνητικά κτίρια. «Ο εμφύλιος έφθασε στην πρωτεύουσα. Στους δρόμους βλέπεις πτώματα», δήλωσε ένας ακτιβιστής στην περιοχή Κφαρ Μπάτνα. «Σημειώνονται συγκρούσεις στα περισσότερα προάστια της Δαμασκού», ανέφερε ο Ραμί Αμπντούλ Ραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία. «Τα στρατεύματα κατέλαβαν κάποιες περιοχές, όμως σε άλλες συναντούν σθεναρή αντίσταση».

Η ένταση της βίας – τις τελευταίες τέσσερις ημέρες υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί 150 άνθρωποι – οδήγησε τον Αραβικό Σύνδεσμο να αναγγείλει το πάγωμα της αποστολής παρατηρητών στη Συρία. Οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν ότι θα συζητήσουν την κρίση στη Συρία στις 5 Φεβρουαρίου. Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαραμπί αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσπαθώντας να πείσει κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα προκειμένου να υποστηρίξουν το ειρηνευτικό σχέδιο του Συνδέσμου, το οποίο προβλέπει την παραίτηση του Ασαντ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και τερματισμό των 10μηνων διαδηλώσεων.

Εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης εξέφρασε την έκπληξη της Δαμασκού από την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου για αναβολή της αποστολής επιθεωρητών, η οποία «θα ασκήσει πίεση στις διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας που έχουν στόχο την ξένη επέμβαση και ενθαρρύνουν ένοπλες ομάδες να αυξήσουν τις επιθέσεις τους». Ολο και περισσότεροι στρατιώτες φέρεται να εγκαταλείπουν τα κυβερνητικά στρατεύματα και να ενώνονται με τις δυνάμεις των εξεγερμένων που έχουν σχηματίσει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Χθες μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο, ήταν και 24 στρατιώτες που έπεσαν θύματα βομβιστικών επιθέσεων στα προάστια της Δαμασκού αλλά και στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ.