… τον παράδεισο του… ακομπλεξάριστου χρήματος, δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί πώς θα μπορούσε να βγει αλώβητος ο Μιτ Ρόμνεϊ από τη δημοσιοποίηση της φορολογικής δήλωσής του. Ας το πούμε χωρίς περιστροφές: ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είναι πλούσιος σαν Κροίσος. «Το σπίτι των διακοπών του είναι ο Χρυσός Ναός», ειρωνεύτηκε στη σατιρική εκπομπή του ο Τζέι Λένο, με αποτέλεσμα να τον κατακεραυνώσει η κοινότητα των Σιχ. Ο επιχειρηματίας κερδίζει μέσα σε μία ημέρα όσα ο μέσος όρος των συμπατριωτών του κερδίζει σε έναν ολόκληρο χρόνο. Κάτι που δεν τον εμποδίζει να φορολογείται με γελοία χαμηλό συντελεστή (13,9%), χαμηλότερο από αυτόν με τον οποίο φορολογείται ένα μεσαίο στέλεχος.

Γιατί τόσο λίγοι…

… φόροι για τόσο υψηλό εισόδημα; Πέρα από τα «ψιλά» των αμοιβών του για τις ομιλίες του (528.000 δολάρια…), ο Μιτ Ρόμνεϊ συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του (21,7 εκατ. δολ. το 2010, 21 εκατ. το 2011) από υπεραξίες και μερίσματα. Και αυτά φορολογούνται με 15%, δηλαδή πολύ λιγότερο από ό,τι οι υψηλοί μισθοί (35%). Οπως εξήγησαν με θαυμαστή αντικειμενικότητα τα τηλεοπτικά κανάλια, οι αμερικανοί φορολογούμενοι «φορολογούνται λιγότερο όταν βγάζουν χρήματα από το χρήμα, από ό,τι όταν βγάζουν χρήματα με ώρες δουλειάς». Ο ιστότοπος Slate ανέβασε έναν υπολογιστή: εισάγετε τα εισοδήματά σας και προκύπτει ο χρόνος που χρειάζεται ο Μιτ για να κερδίσει τα ίδια. Για να περιληφθεί στο 1% των πλουσιότερων Αμερικανών, ο Ρόμνεϊ δεν χρειάζεται παρά έξι ημέρες, εννέα ώρες και σαράντα λεπτά.

Το παράδοξο…

… είναι πως, σε μια εποχή διαδηλώσεων κατά της Γουόλ Στριτ, η ελπίδα του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στηρίζεται σε έναν υποψήφιο-σύμβολο των ανισοτήτων του φορολογικού συστήματος. Εναν επιχειρηματία που ανήκει στο 0,006% αυτών που βρίσκονται στην κορυφή της οικονομικής κλίμακας• που δεν το επιδεικνύει, το 2010 όμως κέρδισε περισσότερα από τους ράπερ Εμινεμ και Κάνιε Γουέστ• και που πλήρωσε αναλογικά λιγότερους φόρους από τον Μπαράκ Ομπάμα (26,3% φόρους σε εισοδήματα 1,7 εκατ. δολ., προερχόμενα κυρίως από τα βιβλία του) και από τον αντίπαλό του Νιουτ Γκίνγκριτς (31,7% σε εισοδήματα 3,1 εκατ.).

Ο Μιτ Ρόμνεϊ…

… επιμένει πως όλα είναι απολύτως νόμιμα και πως «οι Αμερικανοί δεν θέλουν έναν υποψήφιο για την Προεδρία που να πληρώνει περισσότερους φόρους από όσους οφείλει». Ωστόσο, αν εκλεγεί, θα είναι ο πλουσιότερος Πρόεδρος μετά τον Γεώργιο Ουάσιγκτον (φωτογραφία), ο οποίος είχε κληρονομήσει ιδιοκτησίες και σκλάβους από τη σύζυγό του. Ο Τζον Κέρι, ο αντίπαλος του Τζορτζ Μπους το 2004, είχε και αυτός προκαλέσει τον σαρκασμό επειδή η γυναίκα του ήταν η κληρονόμος των κέτσαπ Heinz (από τα δέκα πλουσιότερα μέλη του Κογκρέσου, επτά είναι Δημοκρατικοί, επισημαίνουν πάντως οι Ρεπουμπλικανοί). Ωστόσο, ακόμη και η ονλάιν εφημερίδα Politico θέτει πλέον το ερώτημα: μήπως ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι υπερβολικά πλούσιος για να καταφέρει να εκλεγεί;