Δεν πάει πολύς καιρός από την εποχή που ο Κλάους Σβαμπ, ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), υπερασπιζόταν τον ακραίο φιλελευθερισμό και τον αποκαλούμενο «τουρμποκαπιταλισμό». Φέτος παραδέχεται πως «στη σημερινή μορφή του, ο καπιταλισμός δεν ταιριάζει στον κόσμο που μας περιβάλλει». Και προσκάλεσε μέλη του κινήματος «Occupy Wall Street», που διαδηλώνουν στο Νταβός, να συζητήσουν μαζί του τις ανησυχίες τους γύρω απ’ αυτή τη συγκέντρωση των πλουσίων και των ισχυρών – οι ακτιβιστές τού απάντησαν πως αρνούνται να χρησιμοποιηθούν σε μια εκδήλωση δημοσίων σχέσεων. Οπως και να ‘χει, φαίνεται πως ο Σβαμπ, η «Σφίγγα του Νταβός» όπως τον αποκαλεί η «La Tribune de Geneve», προσαρμόζεται στους καιρούς, πάντα πιστός στην «αποστολή» του να σώσει τον κόσμο – ή τουλάχιστον τον καπιταλισμό.

«Ο Σβαμπ είναι ένα είδος ιδιοφυΐας. Εχει μια σφύζουσα φαντασία, αλλά όχι απαραιτήτως συνέχεια στις ιδέες του. Το Νταβός κινδύνευε να συμβολίσει τον άκρατο, ανήθικο καπιταλισμό, έτσι τώρα μιλούν για τη φτώχεια, το κλίμα, την πρόσβαση στα φάρμακα. Το φόρουμ αφομοιώνει τα πάντα, ακόμη και τους ακτιβιστές της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης. Εφόσον τουλάχιστον έχουν τρόπους…», ειρωνεύεται μιλώντας «ανώνυμα» στο γαλλικό «Λε Πουέν» ένας πρώην στενός συνεργάτης του Σβαμπ.

Ο Κλάους Σβαμπ θα γιορτάσει στις 3 Μαρτίου τα 74α γενέθλιά του και δήλωσε μέσω εκπροσώπου του πως έχει σκοπό να παραμείνει επικεφαλής του WEF ώς το 2020. Γεννήθηκε στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας από ελβετίδα μητέρα και γερμανό πατέρα, έφτασε στην Ελβετία σε ηλικία 19 ετών, πήρε διπλώματα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, το Πανεπιστήμιο του Φριμπούρ και το Χάρβαρντ και έχει διατελέσει καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης – ωστόσο δεν πήρε ποτέ την ελβετική υπηκοότητα, αντίθετα από τη σύζυγό του Χίλντε και την κόρη τους Νικόλ. Ο άνθρωπος που εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια συνδιαλέγεται με τους ισχυρούς του κόσμου παραμένει ένα αίνιγμα. Συνεργάτες του μιλούν στο «Λε Πουέν» για έναν άνθρωπο «ψυχρό και απότομο», «τρομερά αντιπαθητικό», «με υπερτροφικό εγώ», αλλά «οραματιστή» και «ιδιοφυέστατο». Εργάζεται καθημερινά από τις 9 το πρωί ώς τις 6 το βράδυ, ταξιδεύει έξι φορές τον χρόνο στις ΗΠΑ και τρεις στην Κίνα, καθώς και στα πολλά περιφερειακά φόρουμ που έχει ιδρύσει το WEF. Ομως πέρα από «τρεις-τέσσερις φίλους», πολύ λίγοι μπορούν να πουν ότι ξέρουν τον «καθηγητή Σβαμπ», αυτόν τον αυστηρό προτεστάντη που συλλέγει αντίτυπα της Βίβλου. Και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν τα οικονομικά του ιδίου και των ιδρυμάτων του, καθώς καμία σοβαρή έρευνα δεν έχει γίνει ποτέ γι’ αυτή την πραγματική «μηχανή μετρητών». Χίλιες επιχειρήσεις καταβάλλουν ετήσια συνδρομή 35.000 ευρώ και 15.000 πληρώνει καθένας που έχει την τιμή να συμμετέχει στο ετήσιο συνέδριο του WEF, ο ετήσιος προϋπολογισμός του οποίου υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ.